3 myter om yrkesfag

Illustrasjonsbilde.

På nettstedet www.søkyrkesfag.no har Ytre Sunnhordaland Opplæringskontor tatt et oppgjør med 3 myter om yrkesfag.

"Yrkesfag er for skoletapere"

Absolutt ikke. Hvordan skulle dette ha noen sammenheng? At de som holder hele infrastrukturen i Norge i gang på en måte skulle være mindre dyktige enn for eksempel en økonom? Det er for dumt. Hvis vi skal bygge ut vindkraft, bygge klimavennlige bygninger, tenke ut ny teknologi, ta vare på barna våre – rett og slett skape et fremtidsscenario der vi alle har det bedre enn i dag – da trenger vi at flere mennesker kan hjelpe oss med solid fagkunnskap. Færre hvite skjorter, flere kjeledresser, sier vi.

"Går du yrkesfag får du jobb med lav lønn"

Alle kan ende opp med lav lønn, men sjansen er liten hvis du velger yrkesfag. Det er fordi vi trenger så mange fagfolk i så mange ulike disipliner over hele landet. Det betyr at det er sannsynlig at du får en jobb når du er ferdig med læretiden (og du får forresten lønn i læretiden også). Det finnes mange mennesker som har gått flere år på universitet uten å få jobb etterpå, og da sitter du fint i det med tanke på studiegjeld.

"Yrkesfag er for jenter"

Vanlig argument, men faktisk ikke sant. Ja, jenter gjør det godt i disipliner som elektronikk, industrirørlegging og automatisering, men disse er yrker som passer like godt for gutter som jenter. Det er bevist at en god miks av alle kjønn gir et bedre arbeidsmiljø og bedre resultater av arbeidet. Så vi oppfordrer absolutt gutter til å søke på lik linje med jenter! "Det er bedre å gå studiespesialisering først, og så eventuelt studere for å bli ingeniør"

Mulig vei å gå. Det er bare det at de beste ingeniørene har praktisk kunnskap om faget sitt. Altså, de har ofte vært elektriker først, så har de studert for å bli ingeniør. Og det kan du gjøre mens du jobber. Det betyr at du får betalt mens du utdanner deg, noe som er bedre enn å bare betale ut i mange år.

Det er faktisk slik at den andre veien er minst like smart, kanskje smartere. Hvis du tar et fagbrev får du nesten garantert en trygg jobb + nyttig kompetanse. Samtidig åpner du dørene til videreutdanning, der veiene er mange til målet. Vi nevner i fleng påbygging, teknisk fagskole, Y-veien… hvis ingeniør er målet ditt kan vi fortelle at nesten ingen er bedre likt enn ingeniører som vet forskjellen på en skiftenøkkel og en fastnøkkel.

Kilde: www.søkyrkesfag.no


Les mer om myter om yrkesfag på yrkesfag.no