Yrkesfag-kampanje har ført til «prekær» plassmangel
I alt har 38.284 elever søkt yrkesfag fra hausten av, mens om lag 2000 færre har søkt studieforberedende. Den økte pågangen på yrkesfag skaper plassmangel flere steder i landet, ifølge NRK.
63 resultater
I alt har 38.284 elever søkt yrkesfag fra hausten av, mens om lag 2000 færre har søkt studieforberedende. Den økte pågangen på yrkesfag skaper plassmangel flere steder i landet, ifølge NRK.
På landsbasis har over halvparten av søkerne til videregående opplæring høsten 2023 valgt yrkesfag som sitt førsteønske. Blant dem er det flere jenter som nå velger elektro og datateknologi og industrifag. Det viser årets søkertall til videregående opplæring.
Søknadsfristen 1. mars er nå passert. I denne artikkelen vil vi samle lenker til nyheter om hvor mange som har søkt yrkesfag for høsten 2023 i de ulike fylkene.
Rørleggerlinja er mer populær enn noen gang både blant jenter og gutter. For tredje året på rad opplever rørleggerfaget rekordsøkning og hele 26 % flere jenter enn i fjor ønsker seg til faget.
Totalt er det 15 243 søkere til videregående skole og 2030 til bedrifter i Vestfold og Telemark fylke per 1. mars 2023.
Søkingen til yrkesfag fortsetter å øke, viser ferske tall fra Trøndelag Fylkeskommune. Samtidig minker søkertallene til noen av de fagene bedriftene i regionen har størst behov for.
Norge står i en akutt og vedvarende yrkesfags- og fagarbeiderkrise. Og denne krisen kommer vi ikke ut av uten at samfunnet i større grad anerkjenner yrkesfag og fagskole som viktige og verdifulle utdanningsløp. Vi må få slutt på utdanningssnobberiet som har fått herje fritt i utdannings-Norge.
NHOs kompetansebarometer anslår at vi vil mangle 2600 lærlinger i årene som kommer. Kunnskapsminister Tonje Brenna anbefaler 10. klassingene å søke yrkesfag 1. mars.
— I Oslo melder hele 70 prosent av NHOs medlemsbedrifter at de har et udekket behov for yrkesfaglig kompetanse. Elever som velger yrkesfag får kompetanse som er høyt verdsatt og godt lønnet, skriver Vegard Einan regiondirektør i NHO Viken Oslo og Kjetil Tvedt, direktør for kompetanse og seriøsitet i BNL.
Silje Pedersen Johnsen (23) har alltid elsket å bake. Men at Restaurant- og matfag var det riktige valget for henne, fant hun først ut etter å ha fullført studiespesialisering.