Evaluering og ambisjoner: Norge fra Yrkes-EM til VM

Publisert

Ekspertene utenfor stadioen i Gdansk, Polen før avslutningsseremonien for Yrkes-EM 2023.

Ekspertene utenfor stadioen i Gdansk, Polen før avslutningsseremonien for Yrkes-EM 2023. Foto: WorldSkills Norway

Forrige uke var støtteapparatet i Yrkeslandslaget 2023 samlet til evalueringssamling på Gardermoen. – Yrkes-EM 2023 er historie, og vi setter nå kursen mot Yrkes-VM i Frankrike, sier Bjørnar Valstad, som er daglig leder for WorldSkills Norway.

Forrige uke var støtteapparatet i Yrkeslandslaget 2023 samlet til evalueringssamling på Gardermoen. Yrkes -EM 2023 er historie, og vi setter nå kursen mot Yrkes-VM i Frankrike, sier Bjørnar Valstad, som er daglig leder for WorldSkills Norway.

– Du må vite hvor du er for å komme dit du skal

– Uten å evaluere det som ble gjort før og under årets mesterskap er det ikke mulig å lære og bli bedre, sier Valstad.

– Vi er en liten nasjon med små ressurser i WorldSkills sammenheng, så vi må forsøke å være smarte for å henge med. Det er derfor svært viktig med slike ærlige tilbakeblikk på forberedelsene før kursen settes mot neste års VM i Frankrike.

Rangert som nr 15 i Europa

Norge tok gull i Bilskadefaget med Per Magne Egebø Svardal, bronse i helsearbeiderfaget med Emma Straub og bronse i elektrikerfaget med Fredrik Vehus Skjerve. I tillegg tok Norge tre medaljer for «excellence» under mesterskapet. Dette er svært gode resultater, men plasserte Norge på 15 plass av de 43 nasjonene som deltok i Yrkes-EM.

– Vi hadde fantastiske enkeltresultater under Yrkes-EM, men jeg er ganske sikker på at de færreste som jobber med fag- og yrkesopplæring er fornøyd med at Norge er 15. beste nasjon i Europa, sier Valstad.

– Dersom vi fokuserer på gjennomsnittlig poengscore per nasjon, så kom Norge også på denne rangeringen på en 15. plass blant de konkurrerende nasjoner i Yrkes-EM. 

– Vi må innse at resultatene ikke kommer av seg selv, og dette handler i grunnen om at flere ledd fra må gjøre en bedre jobb helt fra uttak av utøvere til treningsforberedelser og konkurransetrening. Vi har fått tilbakemeldinger fra alle utøverne, ekspertene og støtteapparatet og vet godt hvor skoen trykker, sier Valstad, og fortsetter:

– Vi trenger tettere utøveroppfølging og mer konkurransetrening, og ikke minst å sikre at de som jobber med utøverne har ressurser til å gjøre en god jobb. Resultatene er gjerne et speilbilde av forberedelsene, også i yrkeskonkurranser.

Mer enn resultater

– Samtidig må vi huske at deltagelse i mesterskap handler om mer enn bare resultater. Det handler om å utvikle norske ungdommer til å bli den beste utgaven av seg selv, bygge selvtillit, lære å mestre og å bygge vennskap og nettverk. Dette er verdier de har med seg hele livet, avslutter Valstad.


Les også:
Per Magne Svardal: Reisen til å bli Europas fremste fagarbeider innen bilskadefaget
Slik ble Fredrik en av verdens beste elektrikere
Slik ble Emma Straub en av Europas beste helsefagarbeidere