Slik ble Emma Straub en av Europas beste helsefagarbeidere

Publisert

Emma Straub vant bronsemedalje i helsearbeiderfaget under Yrkes-EM 2023 i Gdansk, Polen

Emma Straub vant bronsemedalje i helsearbeiderfaget under Yrkes-EM 2023 i Gdansk, Polen. Foto: WorldSkills Norway

Hva skal til for å ta medalje i et internasjonalt Yrkesmesterskap? Bronsemedaljør i helsearbeiderfaget Emma Straub gir et innblikk i hennes metodiske trening frem mot europamesterskapet 2023 i Gdansk, Polen.

– Hvorfor tror du at du lykkes i å ta en medalje under Yrkes-EM 2023?

– Det viktigste er nok motivasjon! Er du ikke motivert og engasjert i yrket ditt, blir det vanskelig. Det krever mye tid, dedikasjon med tanke på trening og forberedelser. Det krever også selvdisiplin i from av at all øving går ikke med ekspert tilstede, men også for seg selv på ettermiddagstid. Jeg har storkoset meg under hele treningsperioden, og har virkelig likt å bruke mye tid på faget, og det har nok hjulpet meg med å få resultater. Det har vært gøy, lærerikt og slitsomt!

– Kan du beskrive omfanget av trening og forberedelse som du la ned i forkant av Yrkes-EM 2023?

– Det tar mye tid, energi og krever generelt mye av deg. Det er også veldig viktig med et godt forhold til eksperten din, og resten av støtteapparatet. God kommunikasjon er nøkkelen! Min ekspert og meg har hatt tett dialog og opparbeidet oss en god relasjon som har fylt treningene med mye latter og god stemning. Vi fant løsninger som passet hverdagen til begge av oss, og tok oss tid til telefonsamtaler og også fysiske møter selv om vi bor langt fra hverandre.

– Jeg reiste flere ganger nordover til Harstad for å jobbe tett med eksperten min, Jenny-Marlen Skogeng Fossan. Der jobbet vi praktisk med gamle oppgaver fra tidligere konkurranser, og finpusset på prosedyrer og andre konkurransetekniske oppgaver. Vi snakket også mye om hennes egen erfaring som utøver i faget, og det hjalp meg veldig med forberedelser til konkurranse, spesielt det mentale rundt hele situasjonen. På grunn av avstanden filmet jeg også mange oppgaver som jeg gjennomførte praktisk med bruk av familie/venner som markører. Dette var en utrolig fin måte for å få inn litt refleksjon rundt egen gjennomføring, og også vurdering fra eksperten sin side. 

– Hvordan opplever du at deltagelse på Yrkeslandslaget og suksess i mesterskapet har utviklet deg som menneske og som fagarbeider?

– Først og fremst har det vært et minne for livet. Hele opplevelsen har vært fantastisk fra start til slutt, og jeg sitter igjen med en god selvfølelse rundt egen prestasjon, men også en stolthet ovenfor resten av det norske yrkeslandslaget. En slik konkurranse er utrolig viktig for rekruttering for faget, noe jeg brenner veldig for. Et arrangement fylt med mange unge fagarbeidere som bruser over av yrkesstolthet og som alle jobber for å være best i sitt yrke. Det er vanskelig å beskrive med ord, det må rett og slett oppleves. 

– Som fagarbeider har også denne konkurransen gitt meg en unik mulighet til å utvikle en breddekompetanse og videreutvikle mine egne ferdigheter. Jeg har fått muligheter og opplevelser jeg har med meg for resten av livet. 

Les mer om Emma på hennes profilside under Yrkeslandslaget 2023