Slik ble Fredrik en av verdens beste elektrikere

Elektriker hadde fra før bronsemedalje fra Yrkes-EM 2022, da han slo til med nok en bronsemedalje under Yrkes-EM 2023 i Gdansk, Polen.

Elektriker hadde fra før bronsemedalje fra Yrkes-EM 2022, da han slo til med nok en bronsemedalje under Yrkes-EM 2023 i Gdansk, Polen. Foto: Paulina Latek-Przybylska/WorldSkills Europe

Hva skal til for å ta medalje i et internasjonalt Yrkesmesterskap? Bronsemedaljør i elektrikerfaget Fredrik Vehus Skjerve gir et innblikk i hva som kreves. Om noen skulle være i tvil, det ligger svært målrettet trening bak suksessen!

Fredrik Vehus Skjerve, som til daglig jobber som elektriker i NTE på Verdal, har det siste året tatt bronse i både Yrkes-VM og Yrkes-EM. Vi har spurt han om hva som ligger bak de gode resultatene.

-Hvorfor tror du at du lykkes i å ta en medalje under Yrkes-EM 2023 i Gdansk, Polen?

– Mange og gode forberedelser. Jeg la ned mye tid og hadde det klart på forhånd hvordan konkurransen ville bli og hva jeg ville prioritere om det ble dårlig tid under konkurransen. Erfaringer fra VM kom også godt med.

– Kan du beskrive hva du har utført av trening og forberedelser i forkant av Yrkes-EM 2023?

– Jeg er usikker på nøyaktig antall timer jeg har brukt til forberedelser, men jeg trente ca 2-3 ganger i uken fra november og frem til det var 3 måneder igjen til EM. Da fikk vi bli kjent med deler av selve EM-oppgaven (testprosjekt), og jeg intensiverte trening ganske mye. Jeg trente 4 timer nesten hver dag de siste tre månedene i tillegg til jobb.  I tillegg brukte jeg mye tid på å se på tidligere oppgaver. 

– Hvordan opplever du at deltagelse på Yrkeslandslaget og suksess i mesterskapet har utviklet deg som menneske og som fagarbeider?

– Veldig spennende å møte andre fagarbeidere i toppen i sitt yrke både nasjonalt og  internasjonalt. Det å lykkes i mesterskapet gjør at jeg blir veldig trygg på arbeidet jeg gjør er av øverste kvalitet og faktisk er i verdensklasse!

Ekspert og trener Harald Haugen sammen med utøver Fredrik Vehus Skjerve.

Trener Harald Haugen: – Fredrik har jobbet systematisk

Hver utøver på det norske Yrkeslandslaget har en egen trener, eller Ekspert som det kalles i WorldSkills-sammenheng. Harald Haugen var trener og Ekspert for Fredrik Vehus Skjerve opp mot Yrkes-EM 2023. Vi ville også høre med ham om arbeidet bak suksessen til Fredrik.

– Hvorfor tror du at Fredrik lykkes i å ta en bronse under Yrkes-EM?

Stor egenvilje! Fredrik har et ønske om å prestere og han er villig til å sette av mye tid til trening. I tillegg har han god selvdisiplin og stor pågangsvilje. Fredrik satte seg inn i testprosjektet på en grundig måte, samt så gjennom tidligere oppgaver. Uten slike forberedelser har ikke Norge mulighet til medaljer. 

– Hva er det viktigste vi oppnår med å utfordre unge fagarbeidere i et internasjonalt mesterskap som Yrkes-EM?

– Utøverne på Yrkeslandslaget får en opplevelse for livet, samt erfaringer og kontakter som vil være med på å bygge deres videre karriere. Worldskills Norway får viste frem hvilken kunnskap norske fagarbeider besitter og hvor dyktige de er til å tilpasse seg en krevende arbeidsoppgave.

– Kan du beskrive omfanget av trening og forberedelse som Fredrik la ned i forkant av Yrkes-EM 2023? 

– Fredrik har jobbet veldig systematisk og har vært flink til å ofre egen fritid for å nå sitt mål. Det må settes av mange timer for å kunne hevde seg i et internasjonalt mesterskap i yrkesfag. 

Les også:
Elektriker Fredrik tok bronse i Yrkes-EM 2023
Bronse til elektriker Fredrik Vehus Skjerve i Yrkes-VM 2022