Per Magne Svardal: Reisen til å bli Europas fremste fagarbeider innen bilskadefaget

Publisert

Per Magne Svardal (midten) tok gullmedalje i bilskadefaget under Yrkes-EM 2023 i Gdansk, Polen.

Per Magne Svardal (midten) tok gullmedalje i bilskadefaget under Yrkes-EM 2023 i Gdansk, Polen. Foto: EuroSkills

Hva skal til for å ta gullmedalje i et internasjonalt Yrkesmesterskap? Gullmedaljevinner i bilskadefaget Per Magne Svardal gir et innblikk i hans metodiske trening frem mot europamesterskapet 2023 i Gdansk, Polen.

– Hvorfor tror du at du lykkes i å ta en medalje under Yrkes-EM 2023?

– Jeg tror forberedelsene jeg gjorde sammen med min ekspert og med bilfag.no er årsaken til medaljen min. Min trener Petter Kristiansen har gjort en god jobb, og vi har sammen studert bedømningsskjemaer og tidligere oppgaver. På denne måten var vi klare når jeg kom ned til polen og fikk oppgavene. Bilfag.no har også bidratt med både resurser og lokaler til trening.

– Kan du beskrive omfanget av trening og forberedelse som du la ned i forkant av Yrkes-EM 2023?

– Vi var på 4 landslagssamlinger med world skills norway før avreise til polen, der hadde vi mye fokus på team building og mental trening. I tilegg hadde jeg sammen med resten av bilfagene 2 treningsopphold til på bilfagenes opplæringskontor på gjøvik. Der laget eksperten min oppgaver som skulle være like de jeg kom til å få i EM. Jeg gjennomførte oppgavene, deretter bedømte jeg og eksperten min oppgavene etter tidligere bedømningskjemaer fra EM.

– Totalt hadde jeg 4 treninger sammen med min ekspert og utallige timer egentrening på jobb og kvelder gjennom hele året. Totalt siden jeg startet å intressere meg for bil er det snakk om opp i mot 12 000 timer.

– Hvordan opplever du at deltagelse på Yrkeslandslaget og suksess i mesterskapet har utviklet deg som menneske og som fagarbeider?

– Jeg har fått en mye større yrkesstolthet etter å ha deltatt og sett størrelsen på EM. Jeg har også fått mye mer erfaring innen faget og masse nye venner fra landslaget.

– Hvilke råd vil du gi til andre som vurderer å delta på yrkeskonkurranser?

– Mitt råd er å kjøre på om du har muligheten til å delta, det er en fantastisk opplevelse å få være med på. Det er også viktig å forberede seg godt og å lese oppgavene nøye.

Trener Petter Kristiansen: – Per Magne har konkurranseerfaring og takler stress på en god måte

Hver utøver på det norske Yrkeslandslaget har en egen trener, eller Ekspert som det kalles i WorldSkills-sammenheng. Petter Kristiansen var trener og Ekspert for Per Magne Svardal opp mot Yrkes-EM 2023. Vi ville også høre med ham om arbeidet bak suksessen til Per Magne.

– Hvorfor tror du at Per Magne lykkes i å ta en medalje under Yrkes-EM 2023?

– Jeg tror han lyktes av flere grunner. Jeg tror han hadde god bruk for sin konkurranseerfaring fra bilsport og at han er kjent med å være i stressede situasjoner. En annen ting han gjorde bra var at vi veldig tidlig etter NM gikk gjennom test prosjekter og bedømmingsskjemaer fra de to foregående Worldskills. Dette gjorde at Per Magne kunne ta med seg all den informasjonen inn i den daglige jobben. Dette har han også vært god på og hele tiden oppdatert meg på fremgang. Per Magne deltok også på det Danske mesterskapet i Februar og vi fikk med oss alle jobbene derifra slik at vi kunne finne ut hvor han tok poeng og hvor det var mulig å hente mer poeng. At Per Magne har hatt fokus på Euroskills i hverdagen har gjort at han har fått mange treningstimer i en normal arbeidshverdag.

– Hva mener du er det viktigste vi oppnår med å utfordre unge fagarbeidere i et internasjonalt mesterskap som Yrkes-EM?

– Jeg mener vi oppnår en bredere yrkesstolthet og vi får vist frem faget på en annen måte. unge fagarbeidere som virkelig brenner for sitt fag er gode embassadører for både sitt fag, men også yrkesfag generelt. Jeg mener også at dette vil være med på å løfte kvaliteten på arbeidet som blir utført.

– Kan du beskrive omfanget av trening og forberedelse som Per Magne la ned i forkant av Yrkes-EM 2023? 

– I tillegg til alle samlingene vi hadde med Worldskills Norway hadde vi to samlinger med praktisk trening med Bilfag hvor vi også hadde fokus på erfaringsdeling. Per Magne og jeg har også hatt to treninger i Kristiansand på hans arbeidsplass. Den siste treningen var en konkurransesimulering på ett bakskjermskift. Det har også vært treninger hos leverandører av produkter og utstyr og vi har fått veldig god hjelp fra bransjen. Gjennom hele perioden har vi hatt kontakt via telefon eller mail en gang i uken.

Les også:
Gullvinner Per Magne Egebø Svardal intervjuet på NRK Nyhetsmorgen
Gull til Norge i Yrkes-EM 2023
Intervju med Per Magne på hans profilside på Yrkeslandslaget 2023