Fortsatt mangel på læreplasser

Fylkesordfører Marianne Chesak i engasjert samtale med entreprenører og lærlinger på byggeplassen til nye Stavanger universitetssykehus. (Foto: Eilin Tvedt-Gundersen)

Fylkesordfører Marianne Chesak i engasjert samtale med entreprenører og lærlinger på byggeplassen til nye Stavanger universitetssykehus. (Foto: Eilin Tvedt-Gundersen).

120 flere lærlinger har fått læreplass i Rogaland i løpet av de siste ukene, men fortsatt står 335 lærlinger uten læreplass. Nå jobbes det på spreng for å finne muligheter for disse, og under et besøk på Norges største byggeplass ble det hentet lærdom og inspirasjon til arbeidet.

Nye Stavanger universitetssykehus satser på lærlinger og fagarbeidere i arbeidet med regionens nye sykehus. Prosjektet har satt krav om at selskapene som får tildelt kontrakt, forplikter seg til en lærlingeandel på syv prosent og minst 40 prosent andel fagarbeidere. Det er en satsing som begeistrer fylkesordfører Marianne Chesak, hun mener det er viktig for fagutdanningen og rekrutteringen til byggebransjen. 

– Min oppfordring er klar, ta inn lærlinger! Det er berikende for selskaper som gjør det, og de sikrer fremtidige fagfolk til sin bransje. Vi mangler fortsatt læreplasser i Rogaland, og det er ikke for sent å åpne dørene. Jeg oppfordrer både næringslivet og det offentlige til å se etter om de kan ta inn en ekstra, sier Chesak.

Kari Gro Johanson, som er prosjektdirektør for nye SUS, gir denne forklaringen på hvorfor prosjektet har satt krav om lærlinger. 

– Grunnen til at vi på nye SUS ønsker å ta samfunnsansvar, med å aktivt legge til rette for fagutdanning her på byggeplassen, er at vårt prosjekt er betalt av skattepenger. Da skulle det bare mangle om vi ikke går foran som et godt eksempel og åpner døren for ungdom som skal inn i arbeidslivet, påpeker Johanson. Krav om lærlinger og fagarbeidere bidrar til redusert svart arbeid og bedre lønns- og arbeidsvilkår, noe som også blir påpekt av Fairplay i siste nummer av Rosenkilden. Vi har lærlinger innen maskinføring, betongfaget, kranfaget, fjellboring, veg og anleggsfaget, rørleggerfaget og elektrikerfaget, forteller Johanson. 

Lærlinger bedrer sikkerheten

Ifølge HMS-leder Kirsti Gerhardsen har byggeplassen for nye SUS fått rykte på seg for å ha strenge HMS-tiltak. 

– Vårt HMS-arbeide er ferskvare. Vi blir aldri ferdig, og lærlinger er viktige for å løfte sikkerhetsnivået. Ansatte med lang arbeidserfaring kan ha innarbeidede vaner som ikke nødvendigvis er de beste. Lærlinger har en annen tankegang som kan bedre sikkerheten, sier Gerhardsen. 

Lærlinger gir solid bedrift

Bjørn M. Dahl er leder for lærlingene i Vest Betong. Han ser på lærlinger som en mulighet til å forme fremtidige ansatte inn i bedriftskulturen. Andreas Mikkelsen har ett år igjen som lærling før han får fagbrev i betongfag.

– Arbeidet her på nye SUS er allsidig fra vi startet opp til ferdig arbeid, og det er positivt å være voksenlærling i Vest Betong slik som jeg er. Jeg både lærer mye og kan bidra med mine erfaringer, sier Andreas Mikkelsen, som har bakgrunn fra logistikk i oljebransjen og via omveier kom inn i Vest Betong.

Gir seg ikke

Marianne Chesak er stolt over fagutdanningen og alt det offentlige får til sammen med private selskaper.

– Jeg heier på at offentlige og private selskaper tar inn lærlinger, og har hvert år som mål at alle som søker læreplass, skal få det. Det er fremdeles noen som ikke har fått læreplass. I elektrofaget står det for eksempel 17 søkere igjen, og vi snur nå hver stein for å se på muligheter for dem, sier fylkesordføreren og lister opp flere gode argumenter for at en bedrift skal ta inn lærlinger:

  • Selskapet og bransjen sikrer rekruttering og arbeidsgiver viser samfunnsansvar.
  • Bedrifter og institusjoner som tar inn lærlinger styrker egen arbeidskraft og medarbeiderne får vist frem sin kompetanse.
  • De fleste lærlinger viser at de «stepper opp» og beriker både arbeidsmiljøet og selskapet.
  • De som tar inn lærlinger står sterkere i anbudsrunder og blir kompensert for jobben de gjør.
  • Selskaper og institusjoner som åpner døren for unge talenter inn på arbeidsmarkedet blir mer fremtidsrettet – de unge i dag er digitalt innfødte og har mye å bidra med når de slipper til med sine tanker.

Interessert i å bli lærebedrift? Gå til www.læreplassjeger.no