Skal bli enklere å finne læreplass

Publisert

Finn lærebedrift er en digital ressurs på utdanning.no. Her får du oversikt over godkjente lærebedrifter og ledige læreplasser i hele Norge.

Finn lærebedrift er en digital ressurs på utdanning.no. Her får du oversikt over godkjente lærebedrifter og ledige læreplasser i hele Norge.

Tjenesten "finn lærebedrift" er designet for å gjøre det enklere for elever og bedrifter å finne hverandre. Denne tjenesten vil tilby en oversikt over alle ledige læreplasser i hele Norge.

Fakta om "Finn lærebedrift"

"Finn lærebedrift" er en digital ressurs på utdanning.no utviklet i samarbeid mellom Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) og Utdanningsdirektoratet. Her får du oversikt over godkjente lærebedrifter og ledige læreplasser i hele Norge, med data fra blant annet Vigo, Brønnøysundregistrene og Arbeidsgiver- og arbeidstakerregisteret til NAV.

 

Ny tjeneste: www.finnlarebedrift.no

Det er et betydelig behov for fagarbeidere over hele landet, og mange bedrifter ønsker lærlinger. Antallet godkjente lærebedrifter har aldri vært høyere, men hvert år står rundt 6000 kvalifiserte søkere uten læreplass.

– Behovet for fagarbeidere vil bare forsterke seg i årene som kommer, og vi jobber med ulike tiltak for å få flere til å fullføre fagutdanning. Vi vet at læreplass er en viktig faktor for å få flere til å fullføre, men det har ikke vært lett nok for elever og bedrifter å finne hverandre, sier kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap).

Regjeringen satser på yrkesfag og styrker arbeidet med å sikre læreplass til alle som ønsker å ta fag- eller svennebrev. I forslaget til statsbudsjettet for 2024 foreslår regjeringen å styrke ordningen til totalt 485 millioner kroner.

– Vi ser allerede at regjeringens prioritering av yrkesfag gir resultater. Over halvparten av alle som begynner på videregående skole velger yrkesfag. Men dessverre er det bare omtrent halvparten som fullfører med fag- eller svennebrev. Derfor handler det ikke lenger bare om å få folk til å søke yrkesfag. Vi må klare å holde på de ungdommene som er motiverte til å bli fagarbeidere, sier Nordtun.

Fra høsten 2024 blir det også innført en rett til å ta et nytt fagbrev selv om man har ett fra før, eller man har fullført studiekompetanse. Da kan enda flere bestå yrkesfag, uavhengig av alder og livssituasjon.

Ny tjeneste for elever på yrkesfag

Samtidig blir tjenesten "Yrkesfaghandboka" lansert på utdanning.no. Her kan elever og lærlinger få tips og informasjon om alt fra å være arbeidstaker til jobbintervju – tilpasset yrkesfagelever. Yrkesfaghandboka skal bidra til at elever i yrkesfaglige utdanningsprogrammer har lett tilgang til informasjon som bidrar til karrierelæring og forberedelse til læretiden.