– WorldSkills Norway har økonomiske utfordringer

Publisert

Yrkeslandslaget 2023 er et symbol på håpet for norsk yrkesfag, selv om WorldSkills Norway står overfor økonomiske utfordringer.

Yrkeslandslaget 2023 er et symbol på håpet for norsk yrkesfag, selv om WorldSkills Norway står overfor økonomiske utfordringer. Foto: WorldSkills Norway

WorldSkills Norway står sentralt i å fremme yrkesfag og håndtere Norges deltakelse i internasjonale fagkonkurranser. Likevel, til tross for sin kritiske rolle, sliter organisasjonen med en økonomisk situasjon som truer kjerneaktivitetene.

Bjørnar Valstad, daglig leder for WorldSkills Norway, uttrykker sin bekymring:

-WorldSkills Norway bidrar til å løfte tverrpolitiske målsettinger om økt status og rekruttering til yrkesfag. Likevel opplever vi stor utrygghet rund statlig finansiering. Skal vi være en viktig aktør for å nå målene, trenger vi økt støtte over statsbudsjettet ikke mer usikkerhet.

Han begrunner dette videre:

– I regnskapet for 2022 hadde vi 7,6 millioner kroner i inntekter og 11 millioner kroner i kostnader. Det ga oss 3,4 millioner kroner i underskudd. Om noen er i tvil, så viser dette at vi har økonomiske utfordringer om vi skal kunne ivareta vår rolle på vegne av fag- og yrkesopplæringen.

WorldSkills Norway sparte kostnader i 2020 og 2021 på grunn av avlyste yrkeskonkurranser under Covid-19 pandemien. Men i 2022 var det tilbake til normalen igjen, og da var det avgjørende å få i gang nasjonale yrkeskonkurranser, både Skole-NM og Yrkes-NM. Når aktiviteten var tilbake til normalen, ble det også tydelig at WorldSkills Norway har økonomiske utfordringer. Men for 2022 valgte WorldSkills å budsjettere med et underskudd og ta av egenkapitalen for å få yrkeskonkurransene Skole-NM og Yrkes-NM i gang igjen.

– For å drive våre kjerneaktiviteter på et tilfredsstillende og forsvarlig nivå og kunne videreutvikle våre beste unge fagarbeidere trenger vi et totalbudsjett på 15 millioner kroner. Uten dette er vår kapasitet til å trene og forberede Yrkeslandslaget, samt arrangere og videreutvikle Skole-NM og Yrkes-NM, betydelig underfinansiert.

– Et Yrkes-NM for lærlinger og unge fagarbeidere koster WorldSkills Norway et sted mellom 2,5 millioner og 4,5 millioner å arrangere, mens et Skole-NM for elever i den videregående skolen koster tett på 1,5 til 2 millioner, sier Valstad.

Måtte avlyse Skole-NM 2024

WSNs økonomiske usikkerhet har allerede ført til merkbare konsekvenser. På grunn av mangel på midler, har styret i WSN besluttet å avlyse Skole-NM i 2024.

– Dette er en avgjørelse som ikke bare berører organisasjonen, men også de unge talentene som går glipp av verdifulle muligheter både nasjonalt og internasjonalt, sier Bjørnar Valstad.

I foreløpige budsjettkalkyler for 2024 har WorldSkills Norway et foreløpig budsjettunderskudd på 2,7 millioner kroner, et tall som truer med å tære på nesten hele organisasjonens egenkapital dersom ikke den statlige støtten kommer opp på samme nivå som tidligere.

– Dette budsjettgapet fremhever alvoret i organisasjonens økonomiske situasjon, selv når man tar i betraktning den statlige støtten på 4 millioner kroner mottatt de siste tre årene. Om vi ikke innen årsskiftet får større sikkerhet omkring inntektssiden av budsjettet, må vi være forberedt på å kutte ytterligere i noen av aktivitetene, sier Valstad.

Satser på å øke egne inntekter via sponsorprogram

I et forsøk på å diversifisere inntektsstrømmene, har WSN initiert et nytt sponsorprogram med tre sponsornivåer: Gull, Sølv og Bronse. Her inviterer man både bedrifter og organisasjoner til å bli en støttespiller:

– Vi mener vi er et attraktivt sponsorobjekt for alle som er opptatt av rekruttering til fag- og yrkesopplæringen. Ved å knytte seg til merkevaren WorldSkills kommer bedriftene nært ungdom og unge fagarbeidere, og ikke minst får våre samarbeidspartnere mulighet til å bygge nettverk både nasjonalt og internasjonalt. WorldSkills er kanskje det viktigste nettverket innen yrkesfag som jobber for å løfte frem unge talenter.  Norge trenger å rekruttere langt flere til yrkesfagutdannelse i årene som kommer, og jeg kan ikke tro noe annet enn at våre aktiviteter må være attraktive.

– Men det er klart at sponsorprogrammet alene ikke er nok til å dekke organisasjonens økonomiske behov. Men dette programmet representerer et positivt skritt mot økonomisk bærekraft, sier Bjørnar Valstad.

En appell for økt støtte

Valstad appellerer til både offentlig og private sektor om å erkjenne viktigheten av arbeidet til WorldSkills Norway og det presserende behovet for økt økonomisk støtte.

– WorldSkills Norway er dedikert til å fremme yrkesfagene og å bidra til at det kommer verdifulle internasjonale impulser til norsk fag- og yrkesopplæring. Vi mener derfor det er viktigere enn noen gang å være internasjonalt orientert og å delta med våre beste lærlinger og unge fagarbeidere i yrkeskonkurranser. Når Norge er i en situasjon hvor det går mot stor mangel på fagarbeidere i nesten alle sektorer, opplever vi det som underlig om vårt arbeid ikke skal verdsettes høyere. Vi mener våre aktiviteter, som Yrkes-NM og Skole-NM, er avgjørende for å opprettholde og styrke yrkesfagenes posisjon fremover, avslutter Bjørnar Valstad.

Les også:
Høringssvar: – WorldSkills Norway er ikke en frivillig organisasjon
Skole-NM 2024 er avlyst
Statsbudsjettet 2024: WorldSkills Norway får 2,1 millioner