Statsbudsjettet 2024: WorldSkills Norway får 2,1 millioner

Publisert

Daglig leder Bjørnar Valstad (t.h.) i møte med statsminister Jonas Gahr Støre under Yrkes-NM 2022 i Kristiansand.

Daglig leder Bjørnar Valstad (t.h.) i møte med statsminister Jonas Gahr Støre under Yrkes-NM 2022 i Kristiansand. Foto: WorldSkills Norway

Dette er en nedgang på cirka 1,9 millioner kroner målt mot hva WorldSkills Norway mottok på statsbudsjettet i 2023.

Årsaken til at det statlige tilskuddet til WorldSkill Norway for 2024 blir halvert er følgende:

Kunnskapsdepartementet skriver i fremleggelsen av statsbudsjettet at hovedregelen i økonomiregelverket er at statlige tilskudd skal utlyses ut på en slik måte at alle potensielle søkere kan søke. Det er unntak i regelverket for de tilfellene der tilskuddet er øremerket til mottaker som er nevnt med navn i budsjettproposisjonen, slik tilfellet er med mottakere av grunntilskudd.

Som varslet i Prop. 1 S (2022–2023) for Kunnskapsdepartementet vil departementet gjøre grunntilskuddet søknadsbasert fra 2024. Det vil gjøre ordningen mer gjennomsiktig og lettere å etterprøve, og det vil sikre likebehandling. Målet med ordningen skal fremdeles være å sikre langsiktige og stabile rammevilkår for nasjonale ressursmiljø. Utdanningsdirektoratet sendte forslag til forskrift for ordningen på høring i juni i år med høringsfrist 15. oktober.

For å bidra til en forutsigbar overgang til den nye søknadsbaserte ordningen foreslår departementet at ordningen skal gjelde fra 1. juli 2024. Det innebærer at dagens grunntilskuddssordning vil bli videreført i første halvår 2024. Dersom innspill i høringsrunden tilsier at tilskudd til enkelte mottakere bør være øremerket for høsten 2024, vil departementet komme tilbake til dette i sammenheng med revidert nasjonalbudsjett for 2024.

Hvem er WorldSkills Norway