– Det norske Yrkeslandslaget trenger utøvere i mobile robotics

Fremtidsfaget mobile robotics har et stort potensial for å skape nye arbeidsplasser og verdiskaping i Norge.

Fremtidsfaget mobile robotics har et stort potensial for å skape nye arbeidsplasser og verdiskaping i Norge. Foto: Illustrasjonen er laget med OpenAI's DALL-E

– Det norske Yrkeslandslaget har så langt ikke hatt med utøvere som har konkurrert i mobile robotics. Det burde vi gjøre, mener daglig leder Bjørnar Valstad i WorldSkills Norway.

Kort om faget Mobile Robotics

  • Navnet mobile robotics er en samlebetegnelse på selvstyrte små kjøretøy som løser og forenkler ulike arbeidsoppgaver innen samferdsel, industri, logistikk, offentlige etater og private hjem.
  • Mobile robotics ligger ikke definert som et eget fagområde i den norske fag- og yrkesopplæringa, men ligger i grenselandet mellom automatiseringsfaget og data-elektronikkfaget litt avhengig om det er snakk om å utvikle driftsløsninger, bygge prototyper eller drive service og vedlikehold. Når det gjelder utvikling av mobile roboter så er gjerne dette typisk ingeniørfag på høyskole eller universitet.
  • Mobile robotics er et relativt nytt men høyt profilert fagområde på Yrkes-VM. I de internasjonale konkurransene domineres faget i dag av asiatiske land.
  • Norge har pr i dag ikke deltatt i internasjonale yrkeskonkurranser i mobile robotics

 

Mobile robotics er et av de nyere "future skills" i Yrkes-VM (WorldSkills). Faget handler om å designe, programmere og bygge autonome mobile roboter.

– Det er viktig for Norge som en fremoverlent industri- og teknologinasjon å henge med i utviklingen. Kompetanse for å jobbe med mobile roboter vil bli stadig mer etterspurt innen flere sektorer, sier Valstad.

Han bekymrer seg over at Norge som en moderne industrinasjon ikke har utøvere på det norske Yrkeslandslaget innen en rekke av fremvoksende moderne teknologifag, som for eksempel mobile robotics og robot integration.

– Høsten 2024 skal Norge sende noen av sine beste unge fagarbeidere til Lyon, Frankrike for å konkurrere i Yrkes-VM (Worldskills). Men det blir uten utøvere innen de "nye" fagområdene.  

Les også: Elever på workshop i Mobile Robotics
– Vi må våkne

Han mener at manglende deltakelse i internasjonale yrkeskonkurranser er et symptom på at Norge kanskje ikke er så fremoverlent som vi liker å tro.

Vi må våkne opp og innse at verden endrer seg. Andre nasjoner, som vi i gamle dager så på som underutviklede, er i ferd med å passere oss. I den globale konkurransen er det helt avgjørende at Norge som en kunnskapsøkonomi henger med i utviklingen, sier Valstad.

– Norge må bli rustet for fremtidens utfordringer

Valstad oppfordrer næringslivet til å bidra til å øke interessen for fremtidens yrkesfag.

Han mener at det er viktig at Norge tørr satse på dyktige ungdommer i de nye fagene og mener dette er en brikke i å sørge for at Norge er rustet til å møte fremtidens utfordringer. Det er ikke nok å bare satse på tradisjonelle yrkesfag, vi må også satse på fremtidens fag, sier Valstad.

– Mobile robotics har et stort potensiale

Valstad mener at Norge bør øke satsingen på blant annet et fagområde som mobile robotics.

Dette handler selvsagt om å investere i forskning og utvikling, men vi må også sørge for at det er nok kvalifiserte fagarbeidere som kan denne teknologien. Det er viktig for å sikre at Norge beholder sin posisjon som en ledende industri- og teknologinasjon, sier Valstad.

Han mener at mobile robotics har et stort potensial for å skape nye arbeidsplasser og verdiskaping i Norge.

– Dette er et av flere fagområder som vil bidra sterkt til innovasjon og utvikling innen flere bransjer i årene som kommer. Norge trenger unge fagarbeidere som mestrer denne teknologien og som vet hva som kreves i en internasjonal kontekst. Etter vår mening er deltagelse i internasjonale konkurranser en unik mulighet for norsk næringsliv. Det vil bidra til å utvikle fagarbeidere med svært høy kompetanse og vil bygge viktige internasjonale nettverk med de beste i verden. Å satse på unge talenter er en billig og god investering for fremtiden, sier Valstad.

Les også:
BIM: Fremtidens fag for bygg- og anleggsbransjen
Fra sveising til software: Norges kamp for å holde tritt i Yrkes-VM
Worldskills-rapport om fremtidens yrkesfag