Mari får høre at hun er for smart for yrkesfag

19 år gamle Mari Gladhaug sitter i en 22 tonns hogstmaskin og hogger tømmer ute i skogen på Vestre Toten. Hun stortrives i jobben sin, men møter fordommer rundt sitt valg av yrkesfag.

MØTER FORDOMMER: 19 år gamle Mari Gladhaug sitter i en 22 tonns hogstmaskin og hogger tømmer ute i skogen på Vestre Toten. Hun stortrives i jobben sin, men møter fordommer rundt sitt valg av yrkesfag. (Foto: Mette Vollan/ NRK, gjengitt med tillatelse).

19 år gamle Mari er den eneste i landet med lærlingplass som skogbruksleder, og angrer ikke ett sekund på at hun søkte seg til skognæringen. Men det har ikke bare vært lett å gå mot strømmen. Mari har nemlig møtt mange fordommer for valg av yrke.

Kommentarene Mari har fått er blant annet fra tidligere lærere. De har sagt at hun har for gode karakterer for yrkesfag, ifølge NRK.

Også folk rundt henne har satt spørsmålstegn ved hvorfor hun ikke heller har valgt studiespesialisering.

– Jeg har fått høre at jeg er for smart, sier hun.

I tillegg har hun møtt fordommer som sier at yrkesfag-elevene kommer til å tjene mindre enn elevene på studiespesialisering.

– Det blir for dumt. Det er unødvendig å komme med nedsettende kommentarer rundt valg av utdanning. Det blir feil at noen linjer framstilles bedre enn andre, mener Mari.

Lar seg ikke påvirke

For Mari har ikke fordommene stått i veien for skogsdrømmen. Hun mener det ikke spiller noen rolle hvor gode karakterer hun har, eller at hun er jente.

Mari håper elever som nå skal søke linje på videregående skoler ikke lar seg påvirke av det hun kaller dumme fordommer.

– Jeg har ikke latt meg påvirke så mye. Det synes jeg ikke andre skal gjøre heller. Vi får jo de samme mulighetene på yrkesfag. Man må ta det valget som passer for seg selv, sier 19-åringen.

Les hele saken om Mari Gladhaug på NRK.no.
 

Jeg blir opprørt når jeg hører historier om at det fortsatt blir sagt at yrkesfag ikke er for de skoleflinke, at de skoleflinke heller bør velge studiespesialisering. For noe tull!

Statsminister Erna Solberg
Statsminister Erna Solberg: – Jeg blir opprørt

Statsminister Erna Solberg ble opprørt da hun leste om Mari (19) som får høre hun er for smart for skogbruket.  I et innlegg på Facebook skrev hun:

«Jeg blir opprørt når jeg hører historier om at det fortsatt blir sagt at yrkesfag ikke er for de skoleflinke, at de skoleflinke heller bør velge studiespesialisering. For noe tull!».

Solberg forteller til NRK at historien om Mari kom som en bekreftelse på det utdanningssnobberiet vi har i Norge i dag. Hun mener det er på høy tid at holdningene endres.

– Vi trenger et nytt bilde, og Mari er en god pioner for dette. Frem mot 2035 vil vi mangle 70.000 fagarbeidere i Norge. Da trenger vi at flere velger nettopp yrkesfag.

Innen 1. mars skal 60.000 tiendeklassinger søke seg til videregående skoler rundt om i landet. Solberg mener Norge trenger en voksengenerasjonen som ikke snakker ned yrkesfag.

– Ikke hør på dem som tror det er bedre å ta to-tre år på universitet eller høyskole. Et fagbrev er like bra, sier hun.

WorldSkills Norway: – Dessverre ikke noe enkeltstående eksempel

Historien til Mari overrasker ikke daglig leder Bjørnar Valstad i WorldSkills Norway:

- Dessverre er ikke dette noe enkeltstående eksempel. Den siste tiden har det kommet frem flere og flere eksempler på at skoleflinke elever frarådes å søke yrkesfag. Rådgivere og foreldre råder ungdommen til søke seg til studieforberedende. Hvorfor er det blitt slik i et land som vil mangle titusenvis av fagarbeidere i 2035? spør han, og legger til:

– Det å ønske å ta vare på eldre og barn, bygge hus og elektriske anlegg, sikre kraftforsyning, vedlikeholde kjøretøy, forvalte skog, sikre mat på bordet, vann i kranen og automatisere industrien må da være er godt nok?

Bjørnar Valstad viser til at norsk næringsliv det nærmeste tiåret vil preges av omstillinger og endringer. Endringene drives fram av teknologisk utvikling, globalisering og grønt skifte.

– Å få flere ungdommer til å velge yrkesfag er en viktig del av denne omstillingen. Vi trenger flere unge fagarbeidere som behersker ny teknologi og nye arbeidsformer.