Yrkeslandslaget fikk en 'flying start' mot VM i Shanghai

Det norske Yrkeslandslaget 2022 hadde sin første samling forut for Yrkes-VM høsten 2022.

Det norske Yrkeslandslaget 2022 hadde sin første samling forut for Yrkes-VM høsten 2022.

Det norske Yrkeslandslaget gjennomførte første landslagssamling ved Gardermoen 7.-8. mars. – Det er godt å være i gang igjen og virkelig komme i gang med forberedelsene til VM, sier teamleder for det norske Yrkeslandslaget, Yvonne Soggemoen.

Kort om Yrkes-VM 2022
  • Yrkes-VM i Shanghai ble avlyst på grunn av pandemien og arrangeres som et desentralisert mesterskap i perioden oktover-november. 
  • Det konkurreres i 63 yrkesfag
  • Norge deltar i fagene elektriker og gullsmed
  • Konkurransene går over 4 dager
  • Deltakerne er unge fagutøvere under 23 år
  • Yrkes-VM arrangeres hvert 2. år

Yrkes-VM (WorldSkills) arrangeres i Shanghai i Kina 12.-17. oktober.

– Det er veldig morsomt og inspirerende å møte våre beste unge fagarbeidere og hjelpe dem i forberedelsene til mesterskapet. De er en dyktig og herlig gjeng med godt humør og er virkelig gode ambassadører for seg selv, faget sitt og yrkesfagene, sier teamleader Yvonne Soggemoen.

Norge skal delta i 10 fag under mesterskapet og Yrkeslandslaget består av elleve utøvere, ti eksperter samt et lite støtteapparat .

– Hovedmålet med samlingen var å bli kjent og å starte prosessen med å bygge et sterkt lag og god teamfølelse. Utøverne på Yrkeslandslaget har vært igjennom ulike kvalifiseringsoppgaver og møtes for første gang på denne samlingen, sier Soggemoen. 

Daglig leder i WorldSkills Norway, Bjørnar Valstad, supplerer:

– Skal en bygge et godt lag er det viktig med fellesskap og aktivitet som binder laget sammen. Selv om vi stort sett konkurrerer i individuelle konkurranser, skal vi stå sammen i gleder og sorger både før, under og etter mesterskapet. Skal vi klare det, må vi lære hverandre å kjenne og lære å stole på hverandre. Det var derfor satt av mye tid til litt annerledes aktiviteter.

– På en en samling som dette blir det selvsagt mye informasjon om Yrkes-VM og forberedelsene på veien til mesterskapet. Men vi hadde også foredrag fra tidligere utøvere som fortalte om sine opplevelser og hva deltagelsen har betydd for deres karriere . Vi gjennomførte også en "hemmelig aktivitet» hvor hele laget ble kastet ut i det ukjente og blant annet fikk sjansen til å prøve fritt-fall i en vindtunnel. Samlingen rundet av med Karina Hollekim som fortalte om «Hva utgjør forskjellen mellom de som lykkes og de som feiler?». Et sterkt foredrag med store overføringsverdier til det vi holder på med.  

- Det var veldig fint å komme i gang og ut fra det vi så og hørte tror vi alle reiste hjem med en god følelse og gleder seg til reisen videre fremover, sier Valstad

 

Yrkeslandslaget 2022

Fag

Utøver

Ekspert

Elektriker 

Fredrik Vehus Skjerve

Harald Haugen

Gullsmed 

Ingeborg Helene Johansen Furuseth

Camilla Victor

Anleggsgartner

Johanne Kalager

Kristian Husum

Patryk Chesy

Helsefagarbeider 

Marie Helseth

Stine Birgitte Harsem Kipperberg

 

Resepsjonist 

Kayleigh Phillips

 

Frida Blütecher Holter

 

Frisør 

Andrea Smeby

Merethe Kvestad Eide

Mekatronikk, sveising og industrimekaniker (og CAD) skal delta på Yrkes-VM i kommer med fra neste samling