Reisen til Yrkes-VM i Shanghai

Yrkes-VM i Shanghai, Kina i 2022

Det er 11 måneder til Yrkes-VM i Shanghai og prosessen med å ta ut utøvere har startet. Norge planlegger å delta i 15 av de 63 fagene som står på programmet i Shanghai.

Kort om Yrkes-VM 2022
  • Arrangeres i Shanghai, Kina 12.-17. oktober 2022
  • Det konkurreres i 63 yrkesfag
  • Konkurransene går over 4 dager
  • Deltakerne er unge fagutøvere under 23 år
  • Yrkes-VM arrangeres hvert 2. år
- Det er en krevende reise frem til Yrkes-VM. Pandemien har gjort at prosessen med å ta ut utøvere blir annerledes. De fleste organisasjonene tar normalt ut sine utøvere etter Yrkes-NM, men dette blir denne gang helt umulig da NM arrangeres kun uker før VM. Bransjeorganisasjonene har derfor ulike prosesser med å velge ut deltagere, og vi regner først med å ha et komplett Yrkeslandslag i starten av februar, sier Bjørnar Valstad daglig leder for WorldSkills.
 
Det er Yvonne Soggemoen og Nils Karjetta som er teamledere for det norske Yrkeslandslaget. De skal bygge et sterkt og sammenspleiset lag. De faglige forberedelsene sammen med utøverne gjøres av fageksperter fra de ulike bransjene.

- De siste seks månedene blir en intensiv treningsperiode for å spisse kompetansen faglig og ikke minst skape et lag. Når vi reiser til VM skal vi være en godt spleiset gjeng som kan stå sammen i medgang og motgang. Yrkes-VM (Worldskills) er et gedigent arrangement som best kan sammenliknes med Olympiske leker. Å være i stand til å mestre faglige oppgaver med stort tidspress med tilskuere og presse tilstede krever minst like gode mentale ferdigheter som faglige. Vi gleder oss til å få samlet gjengen og starte forberedelsene, sier Yvonne Soggemoen. 
 
Les mer om Yrkes-VM i Shanghai, Kina
 
Samlingsplan for Yrkeslandslaget 2022

Her er planen for hvilke samlinger man planlegger å gjennomføre for det norske Yrkeslandslaget i 2022:

  • Uke 10, 7.– 8. mars Samling på Gardermoen 
  • Uke 19, 9./10 mai: Samling Osloområdet
  • Uke 35, 29.-30. august: Osloområdet
  • Uke 39, 27.-29. september Yrkes-NM, Kristiansand
  • Uke 41, 12.-17. oktober, Yrkes-VM Shanghai
Usikkerhet omkring konsekvensene av pandemien
- Det er klart det er usikkerhet med rundt pandemien og vi er derfor i tett dialog med WorldSkills International og den kinesiske arrangøren. Kina er krystallklare på at mesterskapet blir arrangert, men det kan bli under andre rammer enn vanlig med tanke på publikum og tilreisende gjester. Arrangøren samarbeider tett med vinter OL i Beijing for å høste erfaringer og overføre kompetanse om hvordan gjennomføre et stort mesterskap med tanke på smittevern, sier daglig leder i WorldSkills Norway, Bjørnar Valstad.
 
Det norske Yrkeslandslaget vil trene og forberede seg med tanke på deltakelse på Yrkes-VM i Shangai. Likevel må det gjøres vurderinger underveis på Covid 19-situasjonen:
 
– Vi vil selvsagt gjøre fortløpende vurderinger av situasjonen. WorldSkills Norway vil forholde seg helt og holdent til de råd vi får fra norske helsemyndigheter frem mot tidspunktet for arrangementet, sier Valstad.