Helsefagarbeider-lærling Marie (19) kan vinne VM-gull med stetoskop

Marie Helseth jobber til vanlig som helsefagarbeider-lærling på Stavanger Universitetssjukehus. Nå er hun utøver på det norske Yrkeslandslaget, og skal konkurrere i Yrkes-VM i Shanghai høsten 2022.

Marie Helseth jobber til vanlig som helsefagarbeider-lærling på Stavanger Universitetssjukehus. Nå er hun utøver på det norske Yrkeslandslaget, og skal konkurrere i Yrkes-VM i Shanghai høsten 2022.

Bare sommer-OL og fotball-VM er større internasjonale konkurranser: – Jeg har som mål å bli verdensmester, sier 19 år gamle Marie Helseth som står klar med stetoskopet, skriver Fagbladet.

Kort om Yrkes-VM 2022
  • Yrkes-VM i Shanghai ble avlyst på grunn av pandemien og arrangeres som et desentralisert mesterskap i perioden oktover-november. 
  • Det konkurreres i 63 yrkesfag
  • Norge deltar i fagene elektriker og gullsmed
  • Konkurransene går over 4 dager
  • Deltakerne er unge fagutøvere under 23 år
  • Yrkes-VM arrangeres hvert 2. år

Fagforbund-medlem Helseth jobber til vanlig som helsefagarbeider-lærling på Stavanger Universitetssjukehus. Sammen med ekspert Kipperberg og coach Soggemoen er de på landslagssamling på Gardermoen. Helseth forteller at hun ikke helt ante hva hun gikk til i starten. Men, etter flere samlinger og mye trening er hun tydelig på hva hun vil:

– Målet er å bli verdensmester. Det er viktig at det er gøy i tillegg. Jeg jobber med å trene meg opp til å bli så god som mulig og få verdensmestertittelen. Samtidig handler dette også å ha det gøy på jobben, sier Helseth som er lærling på andre året.

Ambassadør for helsefag

Helge Sporsheim er leder for yrkesseksjon helse og sosial Fagforbundet Oslo. Han sitter også i styret i Worldskills Norway og er lidenskapelig opptatt av helsefag:

– Fagforbundet engasjerer seg for å få fram rollemodeller og ambassadører innen faget. Vi vil vise hvor artig og flott fag dette er, slik at vi får flere helsefagarbeidere. I konkurransen viser deltakerne hvordan eldre, unge og funksjonshemmede skal behandles med respekt. Det er derfor Fagforbundet legger ned mye penger og ressurser i dette, sier Sporsheim som selv har helsefaglig bakgrunn.

Les hele saken på Fagforbundet.no