Innhold

Rekordmange påmeldte til Skole-NM i yrkesfag

Tømrer er ett av de 36 konkurransefagene i årets Skole-NM 2019.

Nesten 400 elever fra hele landet deltar i årets Skole-NM i yrkesfag, konkurransen som skal høyne statusen, interessen og kvaliteten på norsk yrkesutdanning.

Fakta om WorldSkills Norway
  • WorldSkills Norway er en ideell organisasjon som arbeider for å høyne statusen, interessen og kvaliteten på norsk yrkesutdanning
  • Bak organisasjonen står Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), Landsorganisasjonen i Norge (LO), Utdanningsdirektoratet, Kommunesektorens Interesseorganisasjon (KS), Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS), og en rekke landsforeninger, fagforbund, opplæringskontorer, skoler og fylkeskommuner. 
  • WorldSkills Norway har ansvar for det norske Yrkeslandslaget som hvert annet år deltar i de internasjonale konkurransene WorldSkills Competition (Yrkes-VM) og EuroSkills (Yrkes-EM).
  • I tillegg arrangerer WorldSkills Norway Skole-NM hvert år, og Yrkes-NM hvert 2. år i samarbeid med fylkeskommunene.

Totalt skal det konkurreres i 36 yrkesfag. Konkurransene avholdes i løpet av april på 12 videregående skoler i ni av landets fylker.

Se liste over alle konkurransefag og -datoer her.

– 380 deltakere fra hele landet er påmeldt til årets norgesmesterskap for yrkesfagelever i den videregående skolen, forteller sekretariatsleder Elisabeth Lange i WorldSkills Norway.

Heve statusen til yrkesfag

Skole-NM arrangeres av WorldSkills Norway i samarbeid med fylkeskommunene. Hensikten med konkurransen er å heve statusen, interessen og kvaliteten på norsk yrkesutdanning.

10.-11. april arrangeres de fleste av de 36 konkurransene. Den siste konkurransen i årets Skole-NM arrangeres 24.-26. april.

– Deltakerne er tatt ut gjennom lokale skolemesterskap og fylkesmesterskap. I Skole-NM skal de konkurrere i sitt yrkesfag gjennom å utføre ulike oppgaver, som er basert på læreplanen i faget. De har trent siden skolestart i fjor høst, sier sekretariatsleder Elisabeth Lange.

Bedømmes av fagfolk

Bedømmingen gjøres av dommere som er fagfolk fra arbeidslivet. Det deles ut gull, sølv og bronsemedaljer til de tre beste innenfor hvert yrkesfag.

– De som har deltatt i Skole-NM får et viktig punkt i sin CV. Mange deltakere finner veien videre via læreplass til å delta i Yrkes-NM som er norgesmesterskap for lærlinger og unge fagarbeidere, og kanskje også deltakelse på Yrkeslandslaget som konkurrerer i Yrkes-EM og Yrkes-VM, sier Elisabeth Lange.

Kontaktinformasjon:

Sekretariatsleder i WorldSkills Norway Elisabeth Lange, mobil: 915 58 110, E-post: el@worldskills.no