Finsk seier i helsearbeiderfaget

Aktuelt, Skolemesterskap

Publisert

kursbilde

testbilde

Aino Takala (20) tok gull i det nordiske mesterskapet i helsearbeiderfaget torsdag. Den nordiske mesteren jobber 100 prosent i sykehus. Vi gratulerer! – Nå er jeg litt forvirra og veldig lykkelig, sier den beskjedne finnen. – Jeg hadde aldri trodd jeg skulle vinne. Det er som en drøm, sier hun mens elever i helse- og oppvekst flokker seg rundt henne på Nydalen videregående skole i Oslo.

Nordisk mesterskap i helsearbeiderfaget

Aino Takala (20) tok gull i det nordiske mesterskapet i helsearbeiderfaget torsdag. Den nordiske mesteren jobber 100 prosent i sykehus.

– Nå er jeg litt forvirra og veldig lykkelig, sier den beskjedne finnen.

– Jeg hadde aldri trodd jeg skulle vinne. Det er som en drøm, sier hun mens elever i helse- og oppvekst flokker seg rundt henne på Nydalen videregående skole i Oslo.

Full jobb på sykehus

Den nordiske mesteren i helsearbeiderfaget var ferdig utdannet i november 2017.

– Jeg hadde den siste del av praksisen på sykehuset i Helsinki. Da jeg var ferdig, spurte jeg om de hadde en jobb til meg der, forteller hun. Det hadde de. Siden har 20-åringen arbeidet 100 prosent på hjerteavdelingen der.

Fem deltakere

Dette var første gang det ble arrangert et nordisk mesterskap i helsearbeiderfaget. I tillegg til Aino Takala fra Finland deltok to fra Island og to fra Norge.

For seks uker siden fikk deltakerne tilsendt seks mulige oppgaver. Kvelden før mesterskapet fikk de vite hvilke to oppgaver de skulle konkurrere i. En av oppgavene var å sjekke et beinbrudd på sykehus. I den andre oppgaven skulle de møte en ny bruker i hjemmetjenesten.

Tre dommere fulgte alle deltakerne mens de stelte sykehuspasienten, mens tre andre fulgte med på scenen der de møtte brukeren i hjemmetjenesten.

Litt stress på sykehuset

Celina Tollefsen (21) inntok scenen i hjemmetjenesten tidlig på dagen. Hun er den siste som møter sykehuspasienten med bruddskade. Hun kommer inn på scenen, hilser og småsnakker med den unge mannen som har brukket leggen på fotballtrening. Han opplyser at han spiller på et "lite" Oslo-lag.

– Vålerenga heter det.

– Det har jeg faktisk hørt om, svarer helsefagarbeideren fra Harstad før hun blant annet registrerer blodtrykk, puls og smertenivå.

Når hun skal måle tempen på pasienten, virker ikke termometeret.

– Da ble jeg litt stressa, innrømmer hun etterpå.

Men den unge helsefagarbeideren er fornøyd med at hun holdt hodet kaldt og la bort den oppgaven inntil videre. Ved neste forsøk fungerer termometeret og gir fra seg et lite pip etter bare noen sekunder.

All kommunikasjon foregår på engelsk.

– Det er mitt svakeste fag, så jeg syns det er en utfordring at det er arbeidsspråket, sier Celina.

Ny tarm

På scenen for hjemmetjenester møter konkurranse-deltakerne en 47 år gammel bruker som nettopp er kommet hjem fra sykehuset etter en stomi-operasjon. Hun har fått utlagt tarm og vemmes over stanken.

Maiken Bråten (21) er den siste konkurranse-deltakeren som skal lære henne å skifte stomipose selv og motivere henne til å leve mest mulig som før. Pasienten husker lite av informasjonen hun fikk på sykehuset, og hun kvier seg for å skifte stomipose uten tilsyn eller hjelp.

– Jeg syns vi hadde god kommunikasjon, og jeg klarte å motivere henne, sier Maiken i en kommentar etter øvelsen.

Hoppa inn ei uke før mesterskapet

Maiken Bråten var ferdig helsefagarbeider høsten 2017. Siden har hun hatt 16 prosent fast stilling som helgevakt i hjemmetjenesten i Mo i Rana. Hun er også støttekontakt og tar vakter i miljøtjenesten hvor hun arbeider med elever på en videregående skole.

– Jeg har ikke arbeidet på sykehus og var spesielt usikker i den oppgaven, forteller hun.

Mens de andre fikk oppgavene seks uker i forveien, ble Maiken tatt ut bare ei uke før mesterskapet på grunn av frafall.

– Det var ei ekstra utfordring, og jeg har ikke fått tid til å forberede meg, forteller hun.

Til Budapest

Yrkes-EM (Euroskills) arrangeres i Budapest til høsten. Der møtes den nordiske mesteren Aino Takala og Maiken Bråten igjen.

– Der skal jeg være bedre forberedt, lover den norske utfordreren.

Før Yrkes-EM skal Maiken øve sammen med Monika de Vito, ekspertdommeren i det nordiske mesterskapet og i Yrkes-EM. I tillegg planlegger Maiken å lese seg opp på de feltene hun føler seg usikker.

Ekspertdommeren lover at de skal være sammen mye, og at Maiken skal få øve seg på mange ulike arenaer – blant annet sykehus.

Følg Maiken og de andre på Yrkeslandslaget under Yrkes-EM, det er i slutten av september.

Tekst: Karin Svendsen, Fagbladet, foto: Erik M. Sundt, Fagbladet (Fagforbundet).