Veien videre for det norske Yrkeslandslaget etter pandemien

Det norske Yrkeslandslaget i 2020-21.

Det norske Yrkeslandslaget i 2020-21.

I år skulle det norske Yrkeslandslaget forsvare Norges ære på EuroSkills i Østerrike. Det ble det dessverre ikke noe av på grunn av pandemien. Hva er nå veien videre for Yrkeslandslaget?

– Yrkeslandslaget er vår fremste ambassadør for fremragende kvalitet i fagopplæringen. Utøverne representere en rekke ulike fag og utgjør de beste unge fagarbeiderne vi har i Norge, sier Bjørnar Valstad, daglig leder i WorldSkills Norway.

– Norge og de øvrige nordiske landene kom til den konklusjon at det er alt for stor usikkerhet omkring pandemien til å presse på for å stille med et lag på EuroSkills rett over sommeren. Det ble rett og slett for dårlige muligheter til å gjøre gode forberedelser, og det er for stor usikkerhet omkring  hvordan samfunnet vil åpnes opp for reisevirksomhet.

– Vi ønsket ikke en situasjon der våre forberedelser og aktiviteter bidrar til økt mobilitet og risiko for å skape utfordringer for våre alle viktigste partnere, som er bedriftene som utøverne har sitt daglige virke. Så det handlet mye om et verdivalg når beslutningen ble tatt.

Utøverne på landslaget i år får derfor ikke deltatt på EuroSkills, som er den konkurransen Norge har sterkes tradisjoner for gode resultater.

Nye muligheter!

– Vi har allerede løftet blikket mot neste mesterskap som er WorldSkills i Shanghai i Kina, høsten 2022. Dette kommer til å bli tidenes største WorldSkills konkurranse målt i antall nasjoner fag og oppmerksomhet. Faktisk rangeres WorldSkills som en av verdens største arrangement rett bak giganter som sommer OL og fotball VM i idretten. Det er det ikke i mange i Norge som vet, sier Bjørnar Valstad.

– Enkelte av dagens landslagsutøvere kan være aktuelle for deltagelse der, men dette er litt avhengig av alder da det er en aldersgrense på 23 år i WorldSkills. Organisasjonene som står bak utøverne vil beslutte hvem som kan bli med neste år, og dette blir nok ikke avklart før noe senere på året.

– Vi ser virkelig frem til å rette blikket mot Yrkes-VM som er det norske navnet på WorldSkills. Mange av de som er engasjert rundt yrkeskonkurranser savner dette med å arbeide mot et mesterskap og gleder seg til at ting normaliserer seg igjen. Vi har mange fantastiske fagfolk spredt over store deler av landet som har rollen som fageksperter i sine fag. De gleder seg til å hjelpe utøverne med å heve kompetansen og bidra til økt motivasjon og mestring, som yrkeskonkurranser i bunn og grunn handler om.