WorldSkills Norway

Innhold

– Kan miste et helt kull med fagarbeidere

Aktuelt, Lærlinger og lærlingplasser

Publisert

De ber derfor regjeringen om å gi ekstra tilskudd til bedrifter som tar inn lærlinger, sier NHOs direktør i Innlandet, Jon Kristiansen.

– Vi ber regjeringen om å gi ekstra tilskudd til bedrifter som tar inn lærlinger, sier NHOs direktør i Innlandet, Jon Kristiansen. (Foto: NHO / Moment studio)

Status 30. april: På landsbasis er nærmere 4.000 lærlinger permittert på grunn av Corona-situasjonen. Totalt har 20.700 ungdommer søkt seg til læreplass i 2020. Dette er en økning på 350 søkere sammenlignet med i fjor.

Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) er bekymret for at ikke alle elevene får plass til høsten. De ber derfor regjeringen om å gi ekstra tilskudd til bedrifter som tar inn lærlinger.

– Det er viktig med en ekstra dytt nå, sier NHOs regiondirektør i Innlandet, Jon Kristiansen til NRK.

Han forteller at det egentlig pleier å være mangel på ungdommer som søker. Men at det i år har snudd, og blitt mangel på læreplasser i stedet.

– Det gikk normalt for seg fram til 12. mars, og deretter stoppet det helt opp. Det er klart det er bekymringsfullt.

– Kan miste et helt kull med fagarbeidere

– I Innlandet har 12 000 unge jenter og gutter søkt lærlingplass. Hittil har rundt 230 av disse fått kontrakt, forteller Jørn Olav Bekkelund i Innlandet fylkeskommune til NRK.

Han mener utfordringen er at bedriftene mister kompetente elever, og at flere sannsynligvis kommer til å velger en teoretisk tilnærming, gjennom eksempelvis påbygg.

– Det er klart elevene opplever en frustrasjon og en manglende trygghet. Vi står i fare for å miste et helt elevkull med potensielle fagarbeidere.

– Det aller viktigste nå er å sørge for at bedriftene åpner dørene sine, fortsetter han.

Ikke planer om å endre tilskuddet

Anja Johansen (V), statssekretær i Kunnskapsdepartementet, forteller til NRK at regjeringen i første rekke kommer til å se nærmere på effekten av tiltakene som allerede er på vei, før de vurderer å ta i bruk andre midler.

– Foreløpig har vi ikke planer om å endre lærlingtilskuddet. I den innledende fasen har regjeringen arbeidet med å sikre at samfunnet har arbeidsplasser å gå til etter koronakrisen er over. Det vil også gagne lærlingene.

Les hele saken på NRK.no