Ruben Hagevik Åsheim skal til Yrkes-VM 2024 i Lyon, Frankrike

Publisert

Ruben Hagevik Åsheim

Ruben Hagevik Åsheim. Foto: WorldSkills Norway

Ruben Hagevik Åsheim (22) fra Åsane, Bergen, og bosatt i Hundvin, Vestland, er tatt ut til det norske Yrkeslandslaget og skal konkurrere i Telekommunikasjonsfaget under Yrkes-VM i Lyon, Frankrike 10.-15. september 2024. Han jobber til daglig hos Bravida.

Kort om Ruben Hagevik Åsheim

Alder: 22 år
Fag: Telekommunikasjonsfaget 
Kommer fra: Åsane, Bergen
Bor: Hundvin, Vestland
Bedrift: Bravida, Bergen
Lokale medier: Bergen Byavis,  Bergens Tidende, Bergensavisen, Fanaposten, NRK Vestland

Pressebilder av Ruben Hagevik Åsheim.

– Hvor jobber du i dag?

Jeg jobber for Bravida, en ledende leverandør av elektro- og VVS-installasjoner i Norden. Jeg jobber på service og har veldig variert arbeid med installasjoner som inkluderer ANPR-kameraer, styringssystemer, OCR-anlegg, ladestasjoner, fiberinstallasjoner og en del feilsøking. Arbeidsstedet mitt varierer avhengig av prosjektene jeg jobber med. Dette kan være alt fra byggeplasser, industrielle anlegg til kontorbygg og offentlige rom. Det varierte arbeidet gjør hver dag unik og spennende. Å kunne bidra til å løse komplekse problemer og sikre at installasjoner fungerer optimalt gir meg en følelse av prestasjon og tilfredshet i jobben min.

– Hva var det som inspirerte deg til å velge ditt yrkesfag?

Alt i alt var det kombinasjonen av min interesse for teknologi og fascinasjon for elektro som til slutt ledet meg til å velge elektrofaget som mitt yrkesfag.

– Beskriv utdanningsveien som har ledet deg til der du er i dag. Hva verdsetter du mest ved din fagutdanning?

I naturfagtimene hadde vi om elektronikk på ungdomsskolen, og det engasjerte meg virkelig. Jeg elsket å kunne få LED til å lyse, lyse sterkere og styre lyset som jeg ønsket. Jeg er en ganske nysgjerrig person, og har stor fascinasjon for teknologi. Dette kommer godt med i elektrofaget og ga meg en sikkerhet i at jeg valgte et fag som jeg ville jobbe med. Jeg begynte min utdanningsreise som elektrikerlærling, hvor jeg fikk en solid forståelse for elektriske systemer og installasjoner. Etter å ha fullført læretiden som elektriker, fikk jeg muligheten til å utforske telekommunikasjonsfeltet og begynte som telekommunikasjonsmontørlærling. Jeg har lært mye om IoT, servere, fiber, nettverk og kamerainstallasjoner. Siden 2022 har jeg hatt gleden av å jobbe med både elektro- og telekommunikasjonsprosjekter, noe som har vært en fantastisk opplevelse. Jeg elsker å kunne håndtere både svakstrøm og sterkstrøm i jobben min. Takket være god opplæring og veiledning fra mine kollegaer har jeg hatt en rask utvikling innen faget. I dag er jeg i stand til å håndtere oppdrag på egen hånd, alt fra industriinstallasjoner, komplekse styringssystemer, ANPR-kamerainstallasjoner til fiber- og nettverksinstallasjoner, planlegging, dokumentasjon og økonomi.

– Når oppnådde du, eller når planlegger du å ta ditt fagbrev?

I september 2019 fullførte jeg mitt fagbrev i elektrikerfaget, og nå i 2024 vil jeg ta fagbrevet i telekomfaget. Jeg er utrolig stolt av min utdanningsreise så langt, både med tanke på mine prestasjoner, karakterer og faglig utvikling. Jeg føler at jeg har utnyttet tiden godt og fått den beste opplæringen jeg kunne ha håpet på. Dette markerer bare begynnelsen på en lang karriere, og jeg gleder meg til å se hva fremtiden har å tilby.

– Hvordan føles det å være en del av det norske Yrkeslandslaget 2024?

Det er en utrolig ære å være en del av det norske Yrkeslandslaget 2024. Å få muligheten til å representere Norge på en så stor internasjonal arena er virkelig surrealistisk for meg. Jeg er utrolig stolt over å kunne bære Norges flagg og konkurrere blant de beste i verden innen mitt fagfelt.

– Hvilke forventninger har du til din egen innsats under Yrkes-VM 2024?

Mitt hovedmål er å prestere på mitt aller beste og representere Norge på en verdig måte. Jeg ønsker å vise frem mine ferdigheter, kunnskaper og lidenskap for faget på en måte som inspirerer andre og setter et positivt lys på norsk yrkesutdanning.

– Hvordan forbereder du deg til Yrkes-VM 2024?

Forberedelsene mine innebærer en kombinasjon av hardt arbeid, disiplin og dedikasjon, samt å være åpen for læring og kontinuerlig forbedring. Jeg er fast bestemt på å gi mitt beste under Yrkes-VM 2024, og jeg er klar til å møte utfordringene som kommer. Jeg fokuserer på å finpusse mine ferdigheter og bli raskere i ulike arbeidsoppgaver. Dette inkluderer praktisk trening på oppgaver og scenarioer som kan dukke opp under konkurransen. Jeg gjennomfører tilsvarende økter for å etterligne den virkelige konkurransesituasjonen så godt som mulig.

– Hvordan tror du at deltagelse i Yrkes-VM 2024 kan påvirke din fremtidige karriere?

Yrkes-VM vil gi meg muligheten til å knytte kontakter og nettverk med fagfolk og eksperter fra hele verden. Dette nettverket kan være uvurderlig for fremtidig samarbeid, karriereutvikling og muligheter for internasjonalt arbeid. Evnen til å arbeide under press og innenfor tidsbegrensninger vil også være en nøkkelkompetanse som jeg forventer blir styrket på best mulig måte.

– Hva driver du med på fritiden?

Jeg har en lidenskap for motorsykler, spill og alt som involverer utendørsaktiviteter. På fritiden bruker jeg mye tid på spill eller fordypning i min hobby, som omfatter alt fra små til store prosjekter innen elektronikk, mekanikk, produksjon og 3D-printing. Jeg er spesielt interessert i elektronikk, med en kjærlighet for styringssystemer, design og smarte IoT-løsninger. Å perfeksjonere og eksperimentere med nytt utstyr og teknologi er noe jeg virkelig elsker å gjøre.

Les også:
Yrkeslandslaget 2024
Kort om Yrkes-VM 2024
  • Hvem: Yrkes-VM er verdens største yrkeskonkurranse for unge fagarbeidere
  • Hvor: Lyon, Frankrike
  • Når: 10.-15. september 2024
  • Deltakere: Ca. 1.500 deltakere fra over 65 land og regioner
  • Konkurransefag totalt: 62
  • Yrkes-VM er en internasjonal konkurranse for unge fagarbeidere. Konkurransen arrangeres hvert 2. år, og er en viktig arena for å fremme yrkesfag og kompetanse.
  • I Yrkes-VM konkurrerer deltakerne i ulike fag, fra bygg og anlegg til kreative fag og informasjonsteknologi. Konkurransen er utformet slik at den tester deltakernes praktiske ferdigheter og kunnskaper.
  • Yrkes-VM er en stor begivenhet, og tilttrekker seg hundretusenvis av besøkende. Konkurransen er også en viktig arena for å bygge nettverk og samarbeid mellom yrkesfaglige miljøer fra hele verden.