Hanna Korvald skal til Yrkes-VM 2024 i Lyon, Frankrike

Publisert

Hanna Korvald er 19 år og har flere kokker i familien som inspirerte henne til å velge kokkefag. Nå er hun kokkelærling hos Spiseriet i Stavanger, og er tatt ut til det norske Yrkeslandslaget som skal konkurrere i Yrkes-VM 2024 i Lyon, Frankrike. Foto: NHO Reiseliv

Hanna Korvald (19) fra Stavanger er tatt ut til det norske Yrkeslandslaget og skal konkurrere i kokkefaget under Yrkes-VM i Lyon, Frankrike 10.-15. september 2024. Hun jobber til daglig hos Spiseriet i Stavanger konserthus.

Kort om Hanna Korvald

Alder: 19 år
Fag: Kokkefaget 
Bosted/oppvekststed: Stavanger
Arbeidsgiver:
 Spiseriet, Stavanger konserthus
Lokale medier: Stavanger Aftenblad, Rogalands Avis, NRK Rogaland

Pressebilder av Hanna Korvald (Flickr)

– Hvor jobber du i dag?

Jeg jobber i dag på Spiseriet, restauranten i Stavanger konserthus. Spiseriet er et veldig allsidig arbeidssted ettersom vi står for all servering av mat og drikke på hele konserthuset. Selv om restauranten er hovedfokuset vårt, er en stor del av arbeidet vårt å arrangere banketter og andre arrangementer i hele huset utenom restaurantdriften.

– Hva var det som inspirerte deg til å velge ditt yrkesfag?

Jeg har alltid hatt en tilknytning til matlaging og restauranter, så det har lenge føltes naturlig at det var den yrkesveien jeg skulle gå. Etter å ha startet på videregående og vært utplassert i bedrift, bekreftet dette at det var riktig valg av karriere.

– Beskriv utdanningsveien som har ledet deg til der du er i dag. Hva verdsetter du mest ved din fagutdanning?

Gjennom læretiden har jeg fått lov til å være med i flere konkurranser som virkelig har gitt mersmak når det gjelder å konkurrere. Utdanningen etter videregående har vært veldig variert, med mye "vanlig" jobb men også perioder med kun konkurranse. Dette har åpnet øynene mine for et bredt spekter av muligheter som finnes i dette faget. Nå gleder jeg meg til fagprøven og Yrkes-VM i september!

– Når oppnådde du, eller når planlegger du å ta ditt fagbrev?

Jeg skal ta fagbrev midt i juni 2024. Å få fagbrev er stort, det er slutten av utdanningen, men starten på veien videre.

– Hvordan føles det å være en del av det norske Yrkeslandslaget 2024?

Jeg gleder meg veldig til å få lov til å være en del av det norske Yrkeslandslaget 2024. Jeg ser frem til å bli kjent med resten av laget og selvsagt til konkurransen til høsten.

– Hvilke forventninger har du til din egen innsats under Yrkes-VM 2024?

Alle konkurranser kommer med store forventninger. Mål, ambisjoner og en god dose konkurranseinstinkt gjør at man har store forventninger til seg selv. Man ønsker å levere det beste man kan, og det man har trent på. Klarer man dette, må man være fornøyd uavhengig av resultat. Men man går alltid inn i en konkurranse og sikter mot toppen. Suksess under konkurransen for meg betyr at jeg har levert noe jeg kan være stolt av, så får resultatet vise om det er godt nok.

– Hvordan forbereder du deg til Yrkes-VM 2024?

Jeg bruker erfaringen fra tidligere konkurranser for å se hva som fungerer for meg og hva jeg må jobbe videre med. Jeg kommer til å se på en del tidligere oppgaver og hva som er blitt gjort tidligere, og vil jobbe med dette. Jo nærmere konkurransen vi kommer, jo mer likt selve konkurransen ønsker jeg å trene, slik at det blir minst mulig "nytt" på selve konkurransedagen.

– Hvordan tror du at deltagelse i Yrkes-VM 2024 kan påvirke din fremtidige karriere?

Jeg tror at jeg vil lære mye av å være med på denne konkurransen, både om meg selv og faglig. Ved å konkurrere selvstendig må man jobbe mye med struktur og disiplin. Når man til vanlig jobber i en restaurant, har man et større team rundt seg der alle jobber mot det samme målet. Ved å konkurrere alene er man avhengig av støttespillere rundt seg, men i selve konkurransen har man ingen å lene seg på. Jeg tror jeg vil lære mye om å jobbe selvstendig og strukturert som jeg vil få bruk for videre.

– Hva driver du med på fritiden?

Gjennom læretiden har mye av fritiden gått med til trening til forskjellige konkurranser. Først Rogalandsmesterskapet for kokkelærlinger, deretter Norgesmesterskapet. Jeg var commis i "Årets unge kokk" i 2023 før det igjen var Rogalandsmesterskapet for kokkelærlinger, og vi gikk seirende ut av Norgesmesterskapet for kokkelærlinger i 2024, som gjorde at vi fikk representere Norge i Nordisk mesterskap tidligere i år. Ellers er jeg veldig opptatt av å bruke fritiden min med venner og personer jeg er glad i.

Se også:
Yrkeslandslaget 2024
Kort om Yrkes-VM 2024
  • Hvem: Yrkes-VM er verdens største yrkeskonkurranse for unge fagarbeidere
  • Hvor: Lyon, Frankrike
  • Når: 10.-15. september 2024
  • Deltakere: Ca. 1.500 deltakere fra over 65 land og regioner
  • Konkurransefag totalt: 62
  • Yrkes-VM er en internasjonal konkurranse for unge fagarbeidere. Konkurransen arrangeres hvert 2. år, og er en viktig arena for å fremme yrkesfag og kompetanse.
  • I Yrkes-VM konkurrerer deltakerne i ulike fag, fra bygg og anlegg til kreative fag og informasjonsteknologi. Konkurransen er utformet slik at den tester deltakernes praktiske ferdigheter og kunnskaper.
  • Yrkes-VM er en stor begivenhet, og tilttrekker seg hundretusenvis av besøkende. Konkurransen er også en viktig arena for å bygge nettverk og samarbeid mellom yrkesfaglige miljøer fra hele verden.