Odd-Helge Oksavik Juva (20) er tatt ut til det norske yrkeslandslaget og skal konkurrere i faget automasjon/mekatronikk i Yrkes-VM 2019 i Kazan, Russland i august.

Kort om Odd-Helge Oksavik Juva:

Alder: 20 år
Fag: Automasjon/Mekatronikk
Hvor kommer fra: Nissedal kommune
Hvor bor du nå: Vigra i Giske kommune
Navn på bedrift: Wintershall Norge AS
Profilnavn på Instagram: juvaja 

Se bilder av Odd-Helge og hans lagkamerat Sigurd.

- Hvilken utdanning har du – og hvordan trivdes du med den?

- Jeg utdanner meg som automatiker. Det er et yrke jeg trives veldig godt i. Grunnen til det er nok flere ting, som at ingen arbeidsdag er helt lik. Det er et yrke som byr på mange varierte arbeidsoppgaver. Pneumatikk, hydraulikk, mekanikk, instrumentering, reguleringsteknikk og logikk er noen av områdene faget omfatter. Jeg syns det er spesielt gøy å jobbe med intrikate systemer med mye spennende utstyr.

- Hvorfor har du valgt ditt fag?

- Automatikerfaget valgte jeg da det var det som interesserte meg mest på VG1 elektro. Automasjon virket som et sikkert valg, for automatisering vil vi se mer og mer av i tiden fremover. Jeg fikk også anbefalt faget fra en bekjent automatiker, så jeg satset på det og har ikke angret siden.

- Hva er det beste med faget ditt / hvorfor skal andre velge det faget du har valgt?

- Det beste med faget er alle de spennende jobbmulighetene som åpner seg for deg. Det er jobber i mange ulike typer industri som olje- og prosessindustrien, møbelindustrien og bedrifter som bygger automatiserte maskiner.  Vurderer du automatikerfaget bør du ha litt teknisk innsikt, like å skru og mekke og kunne se sammenhengen mellom ide og ferdig produkt. Det skader heller ikke å være oppfinnsom.

- Hvordan opplever du å være tatt ut til å være en del av det norske landslaget i yrkesfag?

- Jeg føler meg veldig heldig som får muligheten til å være med til VM og representere Norge. Vi har god støtte fra bedriftene våre og føler at de har lyst til at vi skal lykkes. Det har skapt stor interesse på arbeidsplassen, og det er fint å høre at mange heier på oss!

- Hva er forventningene til din egen innsats i Yrkes-VM? 

- Jeg forventer å gjøre mitt beste, og kunne fornøyd se tilbake på resultatet i ettertid. Vi vet ikke hvor godt de andre lagene gjør det, men vi skal gjøre vårt beste og håpe det holder!

- Hvordan forbereder du deg til mesterskapet?

- Forberedelsene våre dreier seg om å jobbe med oppgaver på utstyr som ligner på det vi kan få til VM. Formålet er å bli godt kjent med relevant utstyr, øve på oppgaveløsing og samarbeid.

- På hvilken måte kan din deltakelse i WorldSkills spille inn på din videre karriere?

- Det blir en opplevelse jeg kommer til å ta med meg videre i arbeidslivet. Alle forberedelser og selve konkurransen vil gi meg mye god erfaring innenfor faget. Erfaringen vil nok også spille positivt inn ved videre jobbsøking.

- Hvordan vil du beskrive deg selv som person? 

- Jeg vil beskrive meg selv som en trivelig person, med stor interesse for automasjonsfaget.

- Hva driver du med på fritiden?

- På fritiden driver jeg en del med musikk og spiller bassgitar i et band. Jeg er også mye involvert i ungdomsarbeid der jeg bor.