Andre samling for Yrkeslandslaget 2024

Publisert

Den 30. april var det norske Yrkeslandslaget 2024 på andre samling på Gardermoen.

Den 30. april var det norske Yrkeslandslaget 2024 på andre samling på Gardermoen. Foto: WorldSkills Norway

30. april var Yrkeslandslaget 2024 samlet til samling på Gardermoen. Forberedelsene til Yrkes-VM 2024 i Lyon, Frankrike er nå godt i gang.

På den andre samlingen deltok 15 av totalt 16 utøvere på det norske Yrkeslandslaget 2024:

Fag Navn
Gullsmed Toni Mudenia
Mekatronikk Eskil Myhre
Mekatronikk Vetle Midteng
Helsefagarbeider Emma Straub
Anleggsgartner Trym Brøderud Midtsæther
Anleggsgartner Daniel Berg
Frisør Andrea Smeby
CAD Ola Tryland
Bilfag, tunge kjøretøy Andreas Jørgensen
Bilfag, bilskade Eivind Andre Wetting
Bilfag, lette kjøretøy Simen Totland Bergsholm
Bilfag, bilakkering Martine Netland Haagensen
Servitør Olav Christen Mamen
Telekommunikasjon Ruben Hagevik Åsheim
Elektriker Thomas Christensen

– På denne andre samlingen var det 7 nye utøvere på plass, og vi nærmer oss nå et komplett lag. I løpet av kort tid vil vi også få med oss en utøver i kokkefaget, sier daglig leder Bjørnar Valstad i WorldSkills Norway.

– Totalt vil årets landslag som skal til Yrkes-VM 2024 i Lyon, Frankrike 10.–15. september bestå av totalt 16 utøvere fordelt på 14 fag. Det er lagkonkurranse i to av fagene, nærmere bestemt mekatronikk og anleggsgartner, sier Valstad.

Marco Elsafadi, tidligere basketballspiller på landslagsnivå og en kjent foredragsholder og motivator, lærte utøverne om betydningen av mental trening og det å bygge et godt lag. Foto: WorldSkills Norway

Mental trening og treningsforberedelser

Teamleder for det norske Yrkeslandslaget, Yvonne Soggemoen, er optimistisk:

– Årets lag er en utrolig fin gjeng. Fire av utøvere var også med på landslaget i fjor under Yrkes-EM i Gdansk, Polen, og de bringer med seg viktige individuelle erfaringer som de kan dele med de øvrige utøverne på laget.

Hun viser til at foreberedelsene er i full gang.

– På denne andre samlingen har vi hatt fokus på mental trening og treningsforberedelser. Vi ønsker at årets utøvere skal være så forberedt som mulig foran Yrkes-VM 2024. I dag 30. april er det bare 134 dager igjen til konkurransestart i Lyon, så det blir knallhardt fokus nå fremover for de enkelte utøvere. 

Under samlingen hadde det norske Yrkeslandslaget en egen lagbyggingssesjon med Marco Elsafadi. Han er en tidligere basketballspiller på landslagsnivå og en kjent foredragsholder og motivator.

– Marco bidrar til å inspirere og motivere unge til å yte sitt beste og bli en god lagspiller, sier Yvonne Soggemoen.

– Under hans bolk på denne samlingen lærte utøverne hvor viktig det er å bygge en god lagfølelse. Det at den enkelte føler en trygghet og støtte fra de andre utøverne på Yrkeslandslaget vil også fremme de individuelle prestasjoner.

Europamesteren inn i støtteapparatet

Fjorårets Europamester i Bilskadefaget blir med som assisterende teknisk delegat.

–  Vi er også veldig glade for at Per Magne Svardal har tallet ja til å inngå i støtteapparatet, sier daglig leder Bjørnar Valstad i WorldSkills Norway.

– Det gir en trygghet å ha med en som vet hva som skal til for å lykkes. Så er det en læringskurve å gå fra å være trener til en del av støtteapparatet, men er vi på at skal gå bra! Det var mange som lyttet da Per Magne og trener i bilskadefaget, Petter Kristiansen, fortalte om hvordan de la opp treningen før EM-seieren i fjor.

Kort om Yrkes-VM 2024
  • Hvem: Yrkes-VM er en konkurranse for unge fagarbeidere
  • Hvor: Lyon, Frankrike
  • Når: 10.-15. september 2024
  • Deltakere: Ca. 1.500 deltakere fra over 65 land og regioner
  • Konkurransefag totalt: 62
  • Yrkes-VM er en internasjonal konkurranse for unge fagarbeidere. Konkurransen arrangeres hvert 2. år, og er en viktig arena for å fremme yrkesfag og kompetanse.
  • I Yrkes-VM konkurrerer deltakerne i ulike fag, fra bygg og anlegg til kreative fag og informasjonsteknologi. Konkurransen er utformet slik at den tester deltakernes praktiske ferdigheter og kunnskaper.
  • Yrkes-VM er en stor begivenhet, og tilttrekker seg hundretusenvis av besøkende. Konkurransen er også en viktig arena for å bygge nettverk og samarbeid mellom yrkesfaglige miljøer fra hele verden.