Hva vil du bli når du blir stor?

Aktuelt, Yrkes-NM

Publisert

Statsminister Jonas Gahr Støre og kunnskapsminister Tonje Brenna har skrevet en hilsen de 15.000 ungdommer som skal besøke Yrkes-NM 2022 den 27.-29. september.

Yrkes-NM 2022

  • Yrkes-NM arrangeres hvert 2. år. Her møtes Norges beste lærlinger og unge fagarbeidere i skarp konkurranse for å kåre Norges beste fagarbeidere
  • Yrkes-NM 2022 arrangeres 27.–29. september i Sørlandshallen i Kristiansand. Det arrangeres samtidig en stor utdanningsmesse.
  • WorldSkills Norway og Agder fylkeskommune er arrangører 
  • 150 utøvere skal konkurrere i 18 ulike yrkesfag
  • Deltakerne er tatt ut av bransjeorganisasjoner 
  • Det første Yrkes-NM ble arrangert i 2002.

Hva vil du bli når du blir stor? Dette spørsmålet har du sikkert fått før. Spesielt ofte i den alderen når du skal velge linje på videregående, bestemme hvilket fagbrev du skal ta eller hva du skal studere. 

Sammenlignet med de som har vokst opp før dere, er det færre som i dag kan gi et klart svar på det spørsmålet. Rett og slett fordi vi alle gjennom livet skal ha ulike jobber og roller. Vi blir ikke utdanningen vi velger. Utdanningen vi tar blir et verktøy i en verktøykasse som vi tar med oss videre i livet. 

Uansett hvilken linje du velger, hvilket fagbrev du tar eller hva du studerer, så har du stor frihet til å bruke det du lærer deg, i mange forskjellige jobber. Vårt råd er at du velger noe du liker å gjøre. Ikke bekymre deg for å svare på spørsmålet om «hva du skal bli». 

Slik det ser ut i dag, vil Norge mangle 90 000 fagarbeidere innen 2035. Vi trenger flere hoder og hender til å bygge boliger, til å ta vare på syke og eldre, til å skape nye oppfinnelser og til å gjøre mange av de viktigste jobbene i samfunnet. Derfor bruker vi en milliard kroner på yrkesfagene i år. Regjeringen vil sikre kompetansen vi trenger i framtiden, og vi bevilger mer penger til læreplasser i hele Norge. 

Vi trenger at enda flere søker yrkesfag, går ut i lære og tar fagbrev. Det vil alltid være behov for fagfolk. Det finnes flere gode grunner til å velge yrkesfag. Godejobbmuligheter, og en praktisk og variert hverdag, for å nevne noe. 

Vi skal ikke fortelle deg hva du skal bli. Det er opp til deg som er ung å ta valgene som former din framtid. Hver enkelt må ta utdanningsvalg som passer for seg og sitt liv. Det vi ønsker, er at du utforsker mulighetene. 

Synes du et utdanningsprogram virker spennende, oppsøk standen og still spørsmål! Her kan du møte noen av de som er aller best i sine fag i hele Norge. Kanskje er betongfaget noe for deg? Eller kanskje vil du jobbe med havvind? Kan hende du oppdager et yrke du ikke har tenkt på eller vurdert før. 

Lykke til med utdanningsvalget.

Hilsen Tonje Brenna og Jonas G Støre.

10 grunner til å velge yrkesfag

Å bestemme seg for utdanning eller hvor man vil jobbe, kan virke vanskelig når du er ung. Hvordan kan jeg vite hva som vil passe for meg? Her er 10 argumenter til å velge yrkesfag.