Les om de tidligere annonserte finalene i Restaurant- og matfagene her
Om bakerfaget
Bakeren lager brød, rundstykker, boller, kaker og andre typer bakverk. Jobben består i å lage og bearbeide gjærdeiger, vurdere råvarer, følge opp oppskrifter og sikre riktig kvalitet på produktene. Som baker jobber du både med hendene og med maskiner, og du kan enten arbeide i et stort industribakeri med automatiserte prosesser, eller i et håndverksbakeri med mer varierte og håndlagde produkter.
Bakerfaget passer for deg som liker praktisk arbeid, er nøye og har interesse for mat og håndverk. Du trives med rutiner og kvalitetssikring, og bør være komfortabel med å jobbe tidlig om morgenen eller om natta. Jobben passer også godt for de som ønsker å kombinere tradisjonelt håndverk med moderne teknologi og kreativitet.
Under Skole-NM får utøverne i bakerfaget gjerne i oppgave å lage ulike typer gjærbakst. Det skal leveres både søte og usøtede produkter, for eksempel tre sorter boller à 10 stykker, to brød og gjerne noe småbakst. Alle produktene skal være nøyaktig utført og presenteres med riktige mål og antall.
Her kan du se eksempel på en oppgave i bakerfaget fra Skole-NM
Om konditorfaget
En konditor lager og pynter kaker, desserter, konfekt og andre søte bakervarer. Jobben innebærer å lage kremer, glasurer og dekor, og å sette sammen ferdige kaker og utstillinger som både ser delikate ut og holder høy kvalitet. Konditoren jobber både med hendene og maskinelt utstyr, og må som alle som jobber med mat, følge strenge hygienekrav.
Konditoryrket passer for deg som er kreativ, har sans for detaljer og liker å jobbe med form, farge og smak. Du bør trives med presist håndverk, være tålmodig og kunne jobbe nøyaktig, særlig når du lager dekor og kompliserte kaker. Jobben passer også godt for dem som vil kombinere tradisjonelle teknikker med nye trender og internasjonale impulser, og som synes det er spennende å skape vakre og smakfulle produkter.
Under Skole-NM skal konditorutøverne vise at de kan jobbe både teknisk og kreativt. De kan for eksempel få i oppgave å lage to identiske kaker, som skal presenteres med sirlig utført dekor, overtrekk og dekor.
Her kan du se eksempel på en oppgave i konditorfaget fra Skole-NM