Om kokkefaget
Som kokk jobber du med å lage mat og gjøre den klar for servering. Jobben innebærer også å planlegge menyer, gjøre innkjøp og velge råvarer. Du skal lage varme og kalde retter, håndtere råvarer på riktig måte og holde kjøkkenet rent og sikkert. I mindre kjøkken har kokken ofte ansvar for hele prosessen, mens større kjøkken gjerne fordeler oppgaver mellom flere kokker og kjøkkensjefer.
Kokkefaget passer for deg som liker kreativt og praktisk arbeid, trives i et hektisk miljø og har god forståelse for smak, råvarer, hygiene og matsikkerhet. Du må også jobbe godt med andre. Arbeidstiden varierer og turnus med kvelds- og helgearbeid er vanlig, men det finnes også kjøkken med fast arbeidstid på dagtid. I tillegg til kokker som typisk jobber på spisesteder, finnes det også ernæringskokker som jobber med spesialkost og diett ved institusjoner.
Under Skole-NM skal utøverne i kokkefaget gjerne sette sammen en meny ut fra et forhåndsbestemt tema. De skal også lage og servere en flere-retters middag til et gitt antall personer. I tillegg skal alt dokumenteres, og det skal leveres inn både råvareliste og arbeidsplan.
Her kan du se eksempel på en oppgave i kokkefaget fra Skole-NM
Om servitørfaget
Servitøren har ansvar for å gi gjestene en god opplevelse ved å ta imot bestillinger, servere mat og drikke og sørge for at alle føler seg ivaretatt. Jobben innebærer å presentere menyen, svare på spørsmål, anbefale drikke og dekke opp og holde orden i serveringslokalet.
En dyktig servitør har god kunnskap om mat- og drikkevarer, forstår hvilke kombinasjoner som gir best måltidsopplevelser og kjenner til regelverk knyttet til hygiene og trygg servering. Du bør like å jobbe med mennesker, være serviceinnstilt, løsningsorientert og trives i et hektisk miljø. Servitører jobber tett sammen med kokker, bartendere og hovmestere, og arbeidstiden innebærer ofte kvelds- og helgeskift.
Under Skole-NM skal servitørutøverne løse en rekke oppgaver. Dette kan eksempelvis være å forberede mise en place til service, tilberede en aperitiff, sette opp en drikkemeny basert på tilgjengelige råvarer, dekke bord og servere flere retter. Eksempelvis forrett etter russisk servering, hovedrett etter engelsk servering, saus og garnityr à part og dessert etter amerikansk servering. Det skal også serveres kaffe, og utøverne testes i faguttrykk og i en gjenkjenningsoppgave.
Her kan du se eksempel på en oppgave i servitørfaget fra Skole-NM
Om ferskvarehandlerfaget
En ferskvarehandler jobber med behandling, tilberedning og salg av ferske råvarer som kjøtt, sjømat, ost og andre matprodukter. De gir råd om tilberedning og bruk av varene. Jobben inkluderer alt fra tilskjæring og klargjøring av råvarer, til produksjon av farser og ferdigretter, og presentasjon av maten på en innbydende måte i ferskvaredisken.
Som ferskvarehandler må du ha solid kunnskap om ulike råvarer, trygg matbehandling og følge strenge hygiene- og renholdsregler. Siden du ofte jobber med skarpe maskiner og håndverktøy må du også ha god forståelse for HMS. Jobben passer for deg som liker praktisk arbeid, har interesse for mat og er serviceinnstilt. Ferskvarehandlere jobber gjerne i ferskvareavdelinger i matbutikker og spesialforretninger, men også i catering, slakterbutikker, sjømatutsalg, produksjonsbedrifter og i grossistvirksomheter.
Under Skole-NM skal utøverne i ferskvarehandlerfaget løse oppgaver som speiler typiske arbeidsoppgaver fra arbeidslivet. Det kan innebære å filetere fisk, lage et farseprodukt og kutte ulike stykker kjøtt. De kan også få i oppgave å lage typisk ferdigmat til disk. Alt som lages skal presenteres på en innbydende måte, både visuelt og med tanke på smak og mattrygghet.
Her kan du se eksempel på en oppgave i ferskvarehandlerfaget fra Skole-NM