Yrkeskonkurranser i regi av WorldSkills

Det er nå om lag 80 land fra alle kontinenter som deltar i WorldSkills. Det er også etablert egne regionkonkurranser i hele verden, eksempelvis EuroSkills, Asian Skills, Caribian Skills, American Skills, etc.

Norge ble medlem i WorldSkills i 1990 og deltok der første gang i 1991.

Norge ble medlem i WorldSkills Europe i 2007 og deltok første gang der i 2008 (det var første gang det ble arrangert). I WorldSkills Europe er det ca. 30 medlemsland.

Vårt eget Yrkes-NM ble første gang arrangert i 2006 på Norges Varemesse på Lillestrøm, da med ca. 150 deltakere. Siden den gang har arrangementet vokst til det dobbelte i 2018.

Skole-NM for yrkesfagelever i videregående skole ble første gang arrangert i 2017 med 240 deltakere i 25 yrkesfag. I 2018 hadde arrangementet vokst til ca. 320 deltakere og med 27 yrkesfag på programmet og i 2019 samlet arrangementet ca 330 deltagere i 32 yrkesfag. Skole-NM ble avlyst på grunn av pandemien i 2020 og 2021.

Skole-NM
WorldSkills Norway arrangerer hvert år Skole-NM for yrkesfagelever i videregående skole. Det ble arrangert første gang i 2017 i samarbeid med fylkeskommunene. Konkurransene blir arrangert på videregående skoler i flere fylker. Forut for mesterskapet har fylkeskommunene tatt ut sine deltakere gjennom lokale og fylkesvise uttak.

Yrkes-NM
WorldSkills Norway arrangerer hvert annet år Yrkes-NM et eller annet sted i Norge. WorldSkills Norway er ansvarlig arrangør og samarbeider med aktuell fylkeskommune om arrangementet. Under Yrkes-NM arrangeres yrkeskonkurranser i en rekke yrkesfag og samtidig er det yrkesmesse med informasjon om alle utdanningsprogrammene i videregående opplæring. Mange av deltakerne på det norske Yrkeslandslaget blir tatt ut under Yrkes-NM.

Aldersgrense for deltagelse i Yrkes-NM settes av de ansvarlig for de enkelte yrkeskonkurransene.
 

Yrkes-EM
I 2008 var det premiere for EuroSkills, eller Yrkes-EM, som vi kaller det i Norge. Dette mesterskapet holdes også hvert annet år. Første gang ble arrangementet holdt i Rotterdam i Nederland. Norge deltok med 11 deltaker i sju yrkesfag.

Øvre aldersgrense for Yrkes-EM er 25 år.

Les mer på www.euroskills.org.


Yrkes-VM
Yrkes-VM arrangeres hvert annet år, og samler over 1300 deltakere fra de over 70 medlemslandene.

Øvre aldersgrense for Yrkes-VM er 22 år.

Les mer på www.worldskills.org