WorldSkills Norway

Innhold

Marco Elsafadi i samtale med yrkesfag-ambassadører

Gode historier

Publisert

Hovedambassadør Marco Elsafadi for kampanjen Yrkesfagenes år 2018 prater med fire av sine unge ambassadørkollegaer om deres erfaringer med yrkesfag.

Hovedambassadør er basketspilleren Marco Elsafadi, som er coach for yrkeslandslaget og som gjennom sin coaching her har fått et brennende engasjement for yrkesfag. 

– Jeg valgte idrettslinja. Jeg bytta senere til allmennfag for å få artium og gikk fire år på videregående. Når jeg tenker tilbake angrer jeg på at jeg ikke gikk tømrer-linja, sier han.

Elsafadi har jobbet mye med ungdom siden han var 18 år. Han har fått flere utmerkelser for sitt engasjement. Når det gjelder yrkesfag, er Elsafadi opptatt av at unge skal velge det de vil gjøre.

– Mange misledes kanskje til å tro at å være lærling ikke er like bra som å studere på høyskole eller universitet. Jeg er opptatt av å gi ungdommen det reelle valget at de kan bli det de ønsker å bli. Da må lærlingordningen få den plassen i ungdommenes valg som den fortjener, sier han.

I panelsamtalen prater Marco Elsafadi  med:

Eline Stene

Alder: 18
Skolegang: Ole Vig videregående skole (Vg1 Service og samferdsel og Vg2 Reiseliv)
Lærling: Hvite Busser i Porsgrunn

- Jeg er reiselivslærling hos Hvite Busser i Telemark. Der har jeg vært siden august 2016.  Her gjør jeg det meste av type oppgaver. Jeg har ansvaret for cirka 20 turer som jeg er kontaktpersonen til. Her  planlegger jeg turen, bestiller hotell, ser etter ferger, reiseledere, og så videre. Jeg er også med å utvikle vår app, som snart skal lansere på nytt. Jeg er definitivt på rett plass. Jeg har funnet drømmejobben i en alder av 18 år. 

Klikk her for å lære mer om Eline og hennes erfaringer med yrkesfag.

 Jørgen Aanerud

Alder: 23
Skolegang: Ulsrud videregående skole (VG1), Nydalen videregående skole (VG2). Fikk fagbrevet i 2016.
Jobb: Helsefagarbeider, Søndre Nordstrand hjemmetjeneste. 

- Jeg er helsefagarbeider og begynner på mitt 3. år nå faglært. Jeg jobber i hjemmetjenesten og føler at jeg har valgt riktig enn så lenge. Mitt engasjement for helsefag startet på ungdomsskolen. Jeg lurte først på å bli skuespiller, men så fant jeg at det var bedre å velge en retning hvor jeg kunne gjøre nytte for meg i samfunnet.

- Jeg er veldig fornøyd med der jeg er. Det er veldig spennende, det er ingen dager som er like, som gjør at arbeidsdagene går veldig fort. Jeg føler gleden andre får ved å se meg når jeg møter opp på jobben i uniform. Det varmer meg veldig. Det gjør at jeg trives på jobb. Det er også veldig mange muligheter i mitt yrke. Det er mange ting man kan gjøre som helsefagarbeider.

Klikk her for å lære mer om Jørgen og hans erfaringer med yrkesfag.

Janne Handrum

Alder: 19  
Skolegang: Skedsmo videregående skole (Vg1, Vg2 og Vg3)  
Lærling: AIM Norway. 

- Jeg er lærling som flysystemmekaniker hos AIM Norway. Der har jeg vært lærling siden september 2016.  Jeg visste ikke hva jeg ville bli når jeg gikk på ungdomsskolen. Jeg skulle i utgangspunktet gå helsefag, fordi det var det alle de andre jentene gjorde. Jeg hadde også tenkt å bli arkitekt i en periode, men fant ut at der var det mye matematikk, så det var ikke den beste retningen. Men så valgte jeg elektro på «pur f». Jeg var forbanna på rådgiveren min og de andre gutta i klassen. De sa «byggfag og elektro, du er jo kjempelav. Og så er du jente. Det går ikke.» Jo, det skal jeg vise dere at går. Etter hvert endte jeg opp på flysystemmekanikerlinja. 

 Klikk her for å lære mer om Janne og hennes erfaringer med yrkesfag.

Fatima Khalid

Alder: 19 år
Skolegang: Service og samferdsel (VG1), Salg, service og sikkerhet (VG2)
Lærling: Utdanningsdirektoratet i Oslo

 - Jeg var veldig aktiv med å finne utdanningsprogrammene selv. Jeg valgte faget Service og samferdsel fordi jeg var veldig interessert i salg, men etter at jeg var utplassert hos NHO så skjønte jeg at jeg ville bli lærling i kontor- og administrasjonsfag.

 - Nå er jeg kontor- og administrasjonslæring hos Utdanningsdirektoratet. Det har jeg vært i halvannet år og går opp til fagprøven i juni.

Klikk her for å lære mer om Fatima og hennes erfaringer med yrkesfag.