Veidekke på skoleturne for å promotere yrkesfag

Publisert

Hadia Mirza, som tidligere gikk studiespesialiserende, byttet til bygg og anlegg etter å ha innsett at praktisk arbeid var mer hennes stil.

Hadia Mirza, som tidligere gikk studiespesialiserende, byttet til bygg og anlegg etter å ha innsett at praktisk arbeid var mer hennes stil. Foto: Jan-Erik Østlie

Hadia Mirza, elevrådsleder på Kuben videregående skole, og entreprenørselskapet Veidekke legger vekt på viktigheten av yrkesfaglig utdanning under en skoleturné som nylig startet i Oslo.

Turneen, som gjennomføres for andre året på rad, har som mål å øke bevisstheten og kunnskapen om mulighetene innen bygg- og anleggsbransjen.

Hadia Mirza, som tidligere gikk studiespesialiserende, byttet til bygg og anlegg etter å ha innsett at praktisk arbeid var mer hennes stil.

– Å sitte på rumpa er ikke noe for meg, sier Hadia til Frifagbevegelse.no.

Hun beklager mangelen på informasjon om yrkesfag på ungdomsskolen og mener et tidligere besøk fra Veidekke kunne ha påvirket hennes studievalg.

På Kuben videregående skole ble elever møtt av en omgjort buss fra Veidekke, komplett med en gravemaskinsimulator. Hadia og hennes medelever kunne prøve simulatoren og lære om karrieremuligheter i bygg- og anleggsbransjen.

Sju ukers turné for å promotere yrkesfag

Veidekke, sammen med Volvo Maskin, planlegger å besøke over 40 ungdoms- og videregående skoler i løpet av en sju ukers turné. Målet er å gi ungdommer innsikt i forskjellige fagområder og muligheter i bransjen. Selskapet har et sterkt fokus på rekruttering, med over 200 lærlinger i Norge, og planlegger å øke antallet i 2024.

Tommy Johansen, leder for attraktivitet i Veidekke, understreker verdien av å møte ungdommen direkte:

– Informasjonsbehovet er stort hos unge som skal velge utdannelse og karrierevei, sier han til bygg.no.

Veidekke ønsker å inspirere flere unge til å velge bygg- og anleggsteknikk gjennom disse besøkene.

Fra studiespesialisering til yrkesfag

Både Maria Seljesæther fra Veidekke og Hadia Mirza deler erfaringer om å bytte fra studiespesialisering til yrkesfag og understreker verdien av praktisk arbeid og de mulighetene det bringer. Hadia, som står overfor et valg om hvilket fagbrev hun skal satse på, ser frem til resten av sitt yrkesfaglige løp.

Denne turnéen markerer et viktig skritt i å belyse yrkesfagene, et ofte oversett område i utdanningssystemet, og åpner for nye muligheter for ungdommer som vurderer sin fremtidige karrierevei.

Les mer om saken her:

Frifagbevegelse.no: Hadia skulle ønske hun fikk vite mer om yrkesfag på ungdomsskolen

Bygg.no: Veidekke skal på skoleturné for yrkesfag – startet i Oslo