Rekordmange søkere til yrkesfag i Rogaland

Publisert

Mekatronikk.

Foto: WorldSkills Norway.

Søkertallene for videregående skoler i Rogaland viser at rekordmange ungdommer søker seg til yrkesfag. Teknologi- og industrifag troner øverst på listen.

– Det er svært gledelig at den rekordhøye innsøkingen til yrkesfag i Rogaland fortsetter, og at stadig flere velger yrkesfag. Dette viser at yrkesfagutdanning har høy status i fylket vårt, og svarer på både næringslivets og det offentliges behov for kompetanse og arbeidskraft framover, sier Ole Ueland, fylkesordfører og leder i Yrkesopplæringsnemnda.

Etter toppen i fjor øker søkingen til teknologi- og industrifag ytterligere, og 17,2 prosent av søkerne har dette som første ønske til Vg1. Det utgjør nærmere 300 flere søkere enn i fjor. Teknologi- og industrifag er det klart mest søkte yrkesfaglige utdanningsprogrammet.

Stort kull

Kullet som kommer ut av grunnskolene til våren teller over 420 flere enn året før.

Yrkesfag er førstevalget til 56,4 prosent av ungdommene, en framgang på 2,5 prosentpoeng fra fjoråret. Salg, service og reiseliv går fram ett prosentpoeng fra i fjor og noterer de beste søkertallene på flere år. Bygg- og anleggsteknikk går tilbake ett prosentpoeng etter tre år med stigende søkertall.

– Gjennom flere år har det blitt satset på yrkesfagstudiene, nettopp for å møte det økende behovet for fagfolk, og dette er vi veldig glade for. Nå blir det viktig at vi klarer både å ha nok læreplasser, og skoletilbudet blir best mulig for alle, sier Anne Kristin Bruns, leder for opplæringsutvalget.

Fire av fem studieforberedende program går tilbake fra i fjor, unntaket er medier og kommunikasjon som øker marginalt. Den negative trenden de siste to årene snur nå for helse- og oppvekstfag, som går fram 0,6 prosentpoeng fra fjoråret. Det er små variasjoner innenfor de øvrige utdanningsprogrammene. 

Les hele saken på nettsidene til Rogaland fylkeskommune