Rekordhøye søkertall til yrkesfag i Trøndelag

Publisert

Aldri har så mange søkt seg til yrkesfag i Trøndelag. Søkertallene til videregående opplæring for 2024/2025 viser at 57 prosent av ungdommene ønsker å gå yrkesfag.

1.mars var fristen for å søke videregående opplæring. Andelen som har søkt seg til yrkesfag har økt med 1,29 prosentpoeng. Søkingen til studieforberedende utdanningsprogram har gått tilsvarende ned. Også fjorårets søking hadde den samme tendensen som i år, med en økning på 1,22 prosentpoeng til yrkesfag.

- Arbeidslivet trenger flere fagarbeidere, og vi er fornøyde med at mange ungdommer i Trøndelag velger yrkesfag. Vi trenger også flere ungdommer som velger studiespesialisering, og dette gjelder spesielt for enkelte av distriktene i Trøndelag, forteller Vegard Iversen, direktør for utdanning og kompetanse. 

På yrkesfag er dette utdanningsprogrammene med størst endring:

  • Relativ nedgang for bygg- og anleggsteknikk med 0,85 prosentpoeng (fra 474 til 450 søkere)
  • Relativ nedgang for helse- og oppvekstfag med 0,57 prosentpoeng (fra 785 til 798 søkere)
  • Relativ økning for teknologi- og industrifag med 1,32 prosentpoeng (fra 559 til 677)
  • Relativ økning for salg, service og reiseliv med 0,73 prosentpoeng (fra 253 til 315)

- Det er gledelig at det er flere ungdommer som ønsker ei utdanning innenfor teknologi- og industrifag. Vi har et stort behov for fagarbeidere som rekrutteres innenfor denne bransjen. Selv om det er flere ungdommer som søker seg inn til utdanningsprogrammet helse- og oppvekstfag, er det en prosentvis nedgang. Vi trenger likevel mange flere fagarbeidere innenfor helsesektoren i framtida, forteller Iversen.

Les hele saken på nettsidene til Trøndelag fylkeskommune