Nasjonale yrkesmesterskap i Norden

Publisert

Yrkes-NM 2022 i Kristiansand.

Yrkes-NM 2022 i Kristiansand. Foto: WorldSkills Norway.

WorldSkills i Danmark, Norge og Sverige arrangerer alle et nasjonalt yrkesmesterskap. Felles for alle er at konkurransene bidrar til å løfte fag- og yrkesopplæringen, og med på å forme utøvernes individuelle karrierer.

Et fellestrekk hos alle de nordiske landene er at alle ser nasjonale yrkesmesterskap som en strategisk investering i fremtidens arbeidskraft. Konkurransene gir en unik mulighet for å utvikle talenter, og å bygge forbilder for fagene som igjen kan bidra til rekruttering.

- Vi har tett og god kontakt med våre nordiske søsterorganisasjoner WorldSkills Sweden og Skills Denmark. Alle tre organisasjoner er en del av både WorldSkills International og WorldSkills Europe, sier Bjørnar Valstad daglig leder i WorldSkills Norway.

- Vi prøver hele tiden å lære av hverandre og utveksle erfaringer. Alle tre land bruker disse nasjonale yrkesmesterskapene som uttak til våre respektive yrkeslandslag, i tillegg til at disse konkurransene er viktige arenaer for å løfte opp betydningen av yrkesfagene og få flere ungdommer interessert i å velge yrkesfag som utdanningsretning. Norge er nok å regne med som en lillebror i sammarbeidet, da de andre har langt større organisasjoner og flere fag på de nasjonale konkurransene. 

– For den internasjonale WorldSkills-bevegelsen er det også viktig med internasjonal benchmarking og promotere såkalt "excellence" blant fagarbeidere. Man ønsker på den måten å løfte fag- og yrkesutdanningens avgjørende rolle for fremtidens industri og samfunn. Sagt med andre ord; Vi må måle faglige ferdigheter opp mot andre nasjoner, fordi det er er viktig å vite hvor vår kunnskap og ferdigheter står i forhold til de landene vi skal konkurrere med i næringslivet.

Yrkes-NM i Norge
WorldSkills Norway har tradisjon for å arrangere sitt Yrkes-NM annethvert år, og er en yrkeskonkurranse for lærlinger og unge fagarbeidere. 

– Egentlig skulle Yrkes-NM blitt arrangert oktober 2024, men er nå bestemt utsatt til april 2025 i Førde. Dermed sammenfaller arrangementet på samme tidspunkt på året med nabolandene Sverige og Danmark, sier Bjørnar Valstad.

Han peker på at Yrkes-NM normalt arrangeres i oktober, men på grunn av litt lav påmelding i antall fag i år ble nødvendig å flytte arrangementet til april 2025 og dermed få med flere konkurransefag:

- Når vi nå for første gang prøver ut å arrangere Yrkes-NM på våren, så gir nok det oss en anledning til å vinne litt erfaring og kanskje ta en vurdering om ikke dette er en bedre tid på året å ha dette arrangementet på. Vi får se, sier Valstad.

Les mer om Yrkes-NM her.


Yrkes-SM i Sverige
Yrkes-SM (Svenskt Mesterskap) 2024 arrangeres – i likhet med Norge – annethvert år. Årets Yrkes-SM går av stabelen 23.–25. april i Karlstad. Her vil omtrent 200 håpefulle svenske ungdommer konkurrere om et SM-gull i sitt yrkesfag.  Fra Norge er både gullsmedfaget og bilskadefaget invitert til å delta med utøverne som skal delta på høstens Yrkes-VM.

Les mer om Yrkes-SM.

– Sverige likner mye på Norge. De startet opp sitt nasjonale yrkesmesterskap for cirka 20 år siden, i 2004. I Norge dro vi i gang 2 år etterpå, i 2006. I tillegg har altså begge land valgt å arrangere sin nasjonale yrkeskonkurranse annethvert år, sier Bjørnar Valstad i WorldSkills Norway. 


DM i Skills i Danmark
DM (Dansk Mesterskap) i Skills 2024 arrangeres årlig. Årets DM i Skills går av stabelen 18.-20. april. Her vil 280 håpefulle danske ungdommer konkurrere om et DM-gull i Skills. Mesterskapet blir en liten generalprøve i og med at Danmark skal arrangere Yrkes-EM i 2025.

Les mer om DM i Skills.

– Danskene har lagt stor vekt på sin nasjonale yrkesfagkonkurranse og arrangerer denne årlig. Det har jo sine fordeler, da man får en mye større kontinuitet. Når vi etter hvert skal legge strategien for våre egne fremtidige Yrkes-NM, så har vi tenkt å også ta inn i vurderingen om vi skal gjøre som danskene og ha vårt nasjonale yrkesfagkonkurranse som en årlig begivenhet slik som danske, eller om vi skal fortsette med tradisjonen om å ha dette annet hvert år, sier Bjørnar Valstad.