Nå kan byggmontører ta fagbrev i byggmontasjefaget

Publisert

Byggmontørene som deltok på samlingen høsten 2023 er de første som skal ta fagbrev i det nye byggmontasjefaget.

Byggmontørene som deltok på samlingen høsten 2023 er de første som skal ta fagbrev i det nye byggmontasjefaget. Foto: Betong Norge

Det nye byggmontasjefaget ble innført i videregående opplæring fra skoleåret 2023-2024. Faget handler om å montere konstruksjoner i tre-, stål- og betongelementer.

Byggmontasjefaget er et viktig fag for samfunnet. Byggbransjen er en av de største bransjene i Norge, og det er behov for mange fagarbeidere i fremtiden.

Byggmontasjefaget er et godt valg for mange unge. Faget er praktisk og kreativt, og det gir muligheter for gode jobber.

Hva lærer du i byggmontasjefaget?

I byggmontasjefaget lærer du blant annet:

  • Hvordan montere konstruksjoner i tre, stål og betong
  • Hvordan bruke verktøy og maskiner
  • Hvordan sikre sikkerheten i byggeprosessen
  • Hvordan jobbe effektivt og miljøvennlig

Hvor kan du jobbe etter endt utdanning?

Etter endt utdanning kan du jobbe som:

  • Byggmontør
  • Konstruksjonsarbeider
  • Sveiser
  • Betongarbeider
Jobbet hardt for å etablere byggmontasjefaget

Faget har blitt til som et samarbeid mellom Moelven, Norsk Stålforbund og Betong Norge. Samt mange av medlemmene, Fellesforbundet, Byggenæringens Landsforening og Norsk Industri. Utdanningsdirektoratet har bevilget nær to millioner kroner til arbeidet med læremidler.

Arbeidet som utføres på byggeplass er stort sett montasje av bæresystemer som er produsert i fabrikk. Men de som har jobbet med å montere dette over mange år, har ikke fagbrev i byggmontasjefaget. Dette ønsket Betong Norge, Moelven og Norsk Stålforbund å gjøre noe med. Ideen om et fag for byggmontasje startet i 2005, og i 2012 fikk de støtte fra Fellesforbundet. Ballen begynte å rulle og etter hvert fikk de satt ned en arbeidsgruppe i Utdanningsdirektoratet som ga det nye faget innhold. Faget ble godkjent av Kunnskapsdepartementet i 2022 og høsten 2023 kunne man endelig ønske de første elevene velkommen.

John-Erik Reiersen, daglig leder i Betong Norge.

Daglig leder i Betong Norge, John-Erik Reiersen, har jobbet over mange år med å realisere Byggmontasjefaget og er glad for å endelig kunne lansere faget og ta imot de første elevene.

- Med Byggmontasjefaget skal vi øke andel medarbeidere på byggeplassen med fagbrev. Dette gir økt kompetanse og er en viktig del av fagutvikling og seriøsitetsarbeid. Slik kan vi sikre at utdanningssystemet går mer i takt med det som faktisk skjer på byggeplassen når man bygger industrielt, sier Reiersen.

Det har vært stor interesse for faget med fulltegnet kurs og ventelister. Neste mål er å få faget inn i videregående opplæring og etablere det i flest mulig fylker.