Erasmus+ og WorldSkills Norway: En forsterket vei for utvikling

Publisert

Kayleigh Phillips konkurrerte i resepsjonistfaget under Yrkes-EM i Gdansk, Polen høsten 2023. Der fikk hun en "medallion of excellence" for sin gode innsats. Hun hadde i forkant av konkurransen vært på treningsturer til både Sveits og Hellas med økonomisk støtte fra Erasmus+. Foto: WorldSkills Norway

I en tid preget av globalisering har behovet for å utvikle kompetanse i en internasjonal kontekst blitt viktigere enn noensinne. Erasmus+, som er et initiativ fra Den europeiske union, gir mulighet for å styrke fag- og yrkesopplæringen gjennom internasjonalt samarbeid og mobilitet.

WorldSkills Norway tok i 2022-2023 for første gang i bruk Erasmus+ som et strategisk verktøy for å forberede sine deltakere til Yrkes-EM 2023. Gjennom Erasmus+ fikk WorldSkills Norway forsterket Yrkeslandslagets trening og forberedelser ved å reise ut på forberedende aktiviteter i form av konkurranser og ikke minst trening av nye Eksperter.

– Det er et mål for Yrkeslandslaget å være en utviklingsarena for norsk fag- og yrkesopplæring der vi kan lære av de beste i Europa sier Bjørnar Valstad, daglig leder i WorldSkills Norway.

Vi tror det er verdifullt for Norge å gi norske ungdommer muligheter i internasjonale konkurranser. Ved å reise ut og møte de beste fagmiljøene i Europa får vi en unik forståelse av de spesifikke kravene og standardene som gjelder i internasjonalt.

Erasmus+ er blitt en integrert del av WorldSkills Norways forberedelser og det er et mål at dette skal være en videre katalysator for internasjonal deltagelse og prestasjonsforbedring frem mot senere mesterskap.

– Erasmus prosjektet som ble avsluttet i år ga oss økt innsikt og hands-on erfaring gjennom å delta på konkurranser og hospitering, og var med på å gi norske ungdommer bedre muligheter for å konkurrere på høyeste nivå. Dette var første gang vi fikk muligheten til å ta del i Erasmus+, og vi ser at vi kan bruke Erasmus mer systematisk. Vi har derfor søkt om videre støtte for forberedelser og trening til kommende mesterskap for å forsterke vårt arbeid med å la norske ungdommer delta og mestre fag i en internasjonal kontekst. Ikke minst ser vi muligheter med at Erasmus prosjekt kan gi muligheter for å involvere ungdommer i fag som ikke har egen økonomi til å delta internasjonalt. Vi tror dette kan bli en viktig del av den videre veien fremover, avslutter Valstad.

Fakta om Erasmus+
  • Erasmus+ er et program fra Den europeiske union (EU) som har som mål å fremme utdanning, opplæring, ungdom og idrett i Europa. Programmet gir støtte til en rekke aktiviteter, inkludert utvekslinger, mobilitet, samarbeidsprosjekter, opplæring og mer. Erasmus+ ble lansert i 2014 og bygger på tidligere programmer som Erasmus, Grundtvig, Leonardo da Vinci og andre. Navnet "Erasmus" er i hovedsak en referanse til den kjente europeiske humanisten Erasmus av Rotterdam.
  • Erasmus+ omfatter ulike sektorer og nivåer av utdanning, inkludert høyere utdanning, yrkesfaglig opplæring, skoleutdanning, voksenopplæring og ungdomssektoren. Målet er å styrke kvaliteten og relevansen av utdanning og opplæring i Europa, samt å fremme internasjonalisering og kulturell forståelse.
  • Programmet gir deltakerne muligheten til å delta i utvekslingsprogrammer, ta del i lærlingplasser i utlandet, samarbeide i prosjekter med partnere fra andre europeiske land, og delta i andre aktiviteter som fremmer ferdigheter, innovasjon og entreprenørskap.