Arbeidslivet mangler fagarbeidere

Hele  76%av bedriftene etterspør ansatte med vidaregående opplæring innen yrkesfaglige utdanningsprogram.

Hele 76%av bedriftene etterspør ansatte med vidaregående opplæring innen yrkesfaglige utdanningsprogram. Foto: WorldSkills Norway

NHOs rapport Kompetansebarometeret 2023 belyser behovet for faglært arbeidskraft i Norge. Her er en oppsummering av rapportens funn om yrkesfag.

NHOs årlige kompetansebarometer for 2023 viser at norske bedrifter står overfor utfordringer knyttet til mangel på kvalifisert arbeidskraft, særlig innen yrkesfag. Med 62% av NHOs medlemsbedrifter som rapporterer om udekt kompetansebehov, understreker dette behovet for en sterkere satsing på yrkesfaglig utdanning og opplæring. Spesielt er etterspørselen høy innen handverks- og tekniske fag, samt IKT-sektoren.

Hele 76%av bedriftene etterspør ansatte med vidaregående opplæring innen yrkesfaglige utdanningsprogram:



For å møte disse utfordringene, vender mange bedrifter seg mot løsninger som intern opplæring og kompetanseutvikling, samtidig som de ser verdien av å rekruttere nyutdannede med yrkesfaglig bakgrunn. Dette markerer en viktig tid for unge som vurderer sin fremtidige karrierevei, og viser at yrkesfag ikke bare tilbyr relevante og etterspurte ferdigheter, men også åpner for betydelige muligheter i arbeidsmarkedet.

WorldSkills Norway, som fremmer yrkesfag og kompetanseutvikling på tvers av sektorer, ser på resultatene fra kompetansebarometeret som en bekreftelse på det viktige arbeidet med å heve statusen og kvaliteten på yrkesfaglig utdanning.

– Ved å fokusere på å utvikle de ferdighetene som arbeidsmarkedet etterspør, kan vi sikre at Norge fortsetter å ha en høykompetent arbeidsstyrke klar til å møte fremtidens utfordringer, sier daglig leder Bjørnar Valstad i WorldSkills Norway.

For mer detaljert informasjon, les hele NHOs Kompetansebarometer for 2023