Yrkesfag-kampanje har ført til «prekær» plassmangel

ØKT SØKNAD TIL YRKESFAG: – Her er det bare for fylkene «å brette opp armene» og sikre gode undervisningsfasiliteter, slik at behov og etterspørsel matcher til det beste for næringslivet, sier daglig leder Bjørnar Valstad i Worldskills Norway.

ØKT SØKNAD TIL YRKESFAG: – Her er det bare for fylkene «å brette opp armene» og sikre gode undervisningsfasiliteter, slik at behov og etterspørsel matcher til det beste for næringslivet, sier daglig leder Bjørnar Valstad i Worldskills Norway. Foto: Worldskills Norway

I alt har 38.284 elever søkt yrkesfag fra hausten av, mens om lag 2000 færre har søkt studieforberedende. Den økte pågangen på yrkesfag skaper plassmangel flere steder i landet, ifølge NRK.

Fremskrivinger peker på et enormt behov for flere fagarbeidere i årene som kommer.

Flere søkere til yrkesfag er derfor en villet politikk.

Men mens ungdommen har blitt oppfordret til å velge mer «matnyttige studieløp», er ikke skulestrukturen tilpasset:

  • På yrkesskolen i Laksevåg får bare hver tredje søker plass på elektrofag.
  • Innan 2027 vil det vere behov for 1050 fleire yrkesfagplassar berre i Bergen og nærområdet.
  • I Nordland, Møre og Romsdal og Troms og Finnmark har 60 prosent av elevane søkt yrkesfag, noe som gjør at fylkeskommunene må se over sin kapasitet
Worldskills Norway: – En gladmelding

– Dette er jo i bunn og grunn en gladmelding at et flertall i flere fylker søker yrkesfag, sier Bjørnar Valstad i WorldSkills Norway.

– At antallet søkere er stort og skaper kapasitet utfordringer er godt nytt for et Norge som skriker etter kvalifiserte fagarbeidere. Det betyr at det blir mange kvalifiserte og ikke minst interesserte søkere til yrkesfag. Her er det bare for fylkene «å brette opp armene» og sikre gode undervisningsfasiliteter, slik at behov og etterspørsel matcher til det beste for næringslivet, avslutter Valstad.