WorldSkills Norway vurderer nytt tidspunkt for Yrkes-NM – Kan endres fra 2026

Publisert

WorldSkills Norway starter nå en prosess for å finne ut hvordan det nasjonale mesterskapet Yrkes-NM kan passe bedre inn imot det internasjonale mesterskapsprogrammet (Yrkes-EM og Yrkes-VM).

WorldSkills Norway starter nå en prosess for å finne ut hvordan det nasjonale mesterskapet Yrkes-NM kan passe bedre inn imot det internasjonale mesterskapsprogrammet (Yrkes-EM og Yrkes-VM). Foto: WorldSkills Norway

Yrkes-NM arrangeres hvert 2. år og har tradisjonelt vært arrangert på høsten. Dette har vært begrunnet i uttak til internasjonale mesterskap og et godt tidspunkt for å synliggjøre yrkesfagene før elever skal søke videregående opplæring. Nå skal WorldSkills Norway starte en prosess for å se om mesterskapet skal arrangeres på et annet tidspunkt på året.

(Redaksjonell merknad: Denne mulige endringen vil altså ikke berøre Yrkes-NM 2024 som arrangeres i Førde)

Yrkes-NM har kommet i utakt med det internasjonale programmet

Etter pandemien har det skjedd en forskyvning i det Internasjonale mesterskapsprogrammet, slik at Norge har kommet i utakt i forhold til uttak av utøvere til mesterskapet. Dette gjør at Yrkes-NM ikke fungerer like naturlig som en arena for uttak til Yrkeslandslaget. I tillegg er det et ønske om å la flere unge fagarbeidere få sjansen i to mesterskap.

– I og med at Yrkes-EM har aldersgrense på 25 år og Yrkes-VM har grense på 22 år er det ønskelig at Norge tar ut utøvere som først deltar på VM og deretter får sjansen på EM, sier Bjørnar Valstad. Ved å la våre beste få sjansen i to mesterskap tror vi det vil bidra til et løft i prestasjonene. På mange måter ville det være naturlig å først delta på Yrkes-EM og deretter et Yrkes-VM, men aldersgrensen gjør dette krevende, sier Bjørnar Valstad, daglig leder i WorldSkills Norway som leder det norske Yrkeslandslaget.

– I tillegg ser vi at for mange bransjeorganisasjoner som engasjerer seg internasjonalt er krevende å ha Yrkes-VM og Yrkes-NM tett på hverandre. Yrkeskonkurranser krever planlegging og rigg, og når mesterskapene kommer for tett gjør vanskeliggjør dette arbeidet.

Prosess for å iverksette endringer fra 2026

WorldSkills Norway vil derfor starte en prosess for å finne ut hvordan det nasjonale mesterskapet kan passe bedre inn imot det internasjonale mesterskapsprogrammet, og ikke minst hvordan Yrkes-NM kan være en enda sterkere arena for å vise frem yrkesfag til ungdom som skal velge videregående opplæring.

– Det er mange meninger om hva som er det ideelle tidspunktet for Yrkes-NM. I tillegg må vi tenke over hvordan Skole-NM skal passe inn i årshjulet. Vi vil derfor gå ut til alle våre medlemmer for å høre deres meninger. Plan er å lande en beslutning i løpet av våren 2024 slik at endringen skal tre i kraft fra og med Yrkes-NM 2026, avslutter Valstad.