WorldSkills-året 2023

Publisert

Året 2023 er straks tilbakelagt og WorldSkills Norway tar et lite tilbakeblikk på det som har skjedd av aktiviteter. Det har vært et herlig år hvor vi har fått jobbet med fantastiske ungdommer og unge fagarbeidere.

Europamesterskapet i Gdansk

Årets store høydepunkt var europamesterskapet som ble arrangert i Gdansk i Polen. Per Magne Svardal vant i faget Bilskade og ble med det Europamester! Et gull som ikke var noen tilfeldighet. Bilbransjen har systematikk i uttak og forberedelser og Per Magne hadde trent godt sammen med sin Ekspert/trener Petter Kristiansen, og var svært godt forberedt til mesterskapet. Gullvinneren oppsummerte at han gjennom årene har trent omtrent 12 000 timer før han startet konkurransen i Gdansk. Et gull som er en stor fjær i hatten til hele bilbransjen!

Bronsevinner i Helsearbeiderfaget Emma Staub sammen med Ekspert og trener Jenny-Marlen Fossan.

Yrkes-EM i Mekatronikk. Vetle Midteng og Eskil Myhre sammen med sin Ekspert og trener Kjetil Nilsen.

Norge tok også to bronsemedaljer ved Emma Straub i Helsearbeiderfaget og Fredrik Vehus Skjerve i Elektrikerfaget. I tillegg ble det tre medaljer for Exellence til Sindre Løland Bilfag (lette kjøretøy), Sondre Klungeland i Bilfag (Lastebil og buss teknologi) og Kayleight Phillips i Resepsjonistfaget.

Det norske Yrkeslandslaget til Yrkes-EM 2023 besto av 14 fag og 16 utøvere. 

Johanne Elida Kalager og Kristian Husum kjempet hardt i Anleggsgartnerfaget.

Andrea Smedby i frisørfaget.

Yrkeslandslaget 2023.

En glad Sondre Klungland etter endt konkurranse i Bilfag - tunge kjøretøy.

Skole-NM

Skole-NM 2023 startet i januar med fylkesmesterskap i regi av fylkeskommunene. Finalene Skole-NM 2023 ble arrangert ved 13 videregående skoler i april i et samarbeid mellom skolene, fylkeskommunene og WorldSkills Norway. Det var i 2023 rekordmange fag på programmet og det ble kåret hele 37 norske skolemestre. Skole-NM startet som et prosjekt i 2015 og er etter hvert blitt et fast arrangement som bidrar til mestring og utvikling til det beste for elever innen yrkesfag.

Medaljørene i Skole-NM i tømrerfaget under Skole-NM 2023.

Skole-NM i restaurant og matfag.

Skole-NM i ambulansefaget.

 

Les mer: Resultater Skole-NM 2023
 
Yrkes-NM 2024

I løpet av 2023 ble det bestemt at Yrkes-NM 2024 skal arrangeres i Førde i Vestland Fylkeskomune. Dette er første gang Yrkes-NM skal arrangeres utenfor de største tettstedene. Mesterskapet vil inneholde norsk mesterskap, fagfremvisninger, utdanningsmesse og seminarer. På tampen av året nærmer det seg en avklaring hvilke fag som skal stå på NM-programmet. Mesterskapet vil også fungere som uttak til Europamesterskapet 2025 som arrangeres i Herning i Danmark.

Les mer: Oppsummeringsfilmen Yrkes-NM 2022

Yrkes-VM 2025

På tampen av 2023 har de første forberedelsene til Yrkes-VM i Lyon i Frankrike startet. Et nytt Yrkeslandslag blir i disse dager tatt ut og de første samlingene starter opp på nyåret.  

Utfordringer i kø for WorldSkills Norway

Året 2023 har vært et godt år for WorldSkills Norway, men også med noen alvorlige skygger over fremtiden. Endringer i statlig finansiering har medført store utfordringer for planlagt aktivitet i 2024. Det er derfor besluttet at Skole-NM 2024 må avlyses og flere aktiviteter må holdes på et lavere nivå inntil viderefinansiering er avklart. WorldSkills Norway håper at det oppnås klarhet i finansieringen slik at aktiviteten igjen kan økes.  Norge trenger at yrkesfagelever får noe å strekke seg etter ved å delta i Skole-NM, og vi trenger flere dyktige og fremadstormende fagarbeidere som ønsker å teste seg i en internasjonal kontekst. Dette bidrar til å bygge forbilder og ambassadører for fag- og yrkesopplæringa, og ikke mist høy kompetanse til det beste for norsk nærings- og yrkesliv.