Tar fagbrev uten skolegang

Publisert

Målgruppen for ordningen, kalt Modulstrukturert fag- og yrkesopplæring (MFY),  er voksne over 25 år med dokumentert fullført grunnskole eller tilsvarende. Opplæringen gjennomføres primært ute i bedrift. 

Målgruppen for ordningen, kalt Modulstrukturert fag- og yrkesopplæring (MFY), er voksne over 25 år med dokumentert fullført grunnskole eller tilsvarende. Opplæringen gjennomføres primært ute i bedrift. Helsearbeiderfaget er ett av flere populære fag innenfor ordningen. Foto: WorldSkills Norway

En ny ordning gir mulighet for å ta fagbrev i helsefag uten å tilbringe en eneste dag på skolebenken. Ordningen, kalt Modulstrukturert fag- og yrkesopplæring (MFY), er nå under prøving i fem fylker, inkludert Agder.

Forsøksfylkene

Fem fylkeskommuner deltar i utprøvingen av modulstrukturert fag- og yrkesopplæring. Fylkeskommunene samarbeider om opplæringen med fylkeskommunale opplæringssteder og bedrifter.

  • Nordland lokalisert i Ofoten, Lofoten, Vesterålen og Salten (Meløy og Gildeskål)
  • Trøndelag lokalisert i Oppdal, Rennebu, Trondheim, Verdal, Hemne og Fosenkommunene
  • Innlandet lokalisert ved Senter for voksnes læring i Trysil, Hamar og Kongsvinger og Karriere Oppland Hadeland, Gjøvikregionen, Lillehammer, Valdres og Gudbrandsdalen
  • Agder lokalisert i Karriere Agder Arendal, Kristiansand og Lyngdal 
  • Oslo lokalisert ved Oslo Voksenopplæring Sinsen

Gjennom MFY kan voksne over 25 år oppnå fagbrev ved hjelp av praksis og fleksibel opplæring på arbeidsplasser.

Så langt har 49 personer i Agder fullført og bestått fagprøven, med ytterligere 96 deltakere som for øyeblikket deltar i forsøksordningen. Resultatene har vært positive, noe som har skapt optimisme om ordningens potensiale for å integrere flere inn i arbeidsmarkedet.

Selv om helsefag er det mest populære valget, tilbyr prøveordningen fagbrev i 13 ulike yrkesfag, inkludert kokk, maler, rørlegger, salg og renhold.

Ordningen er planlagt å bli rullet ut i hele landet fra neste år, ettersom regjeringen har lagt frem forslag til en ny opplæringslov som omtaler tilrettelagt fagbrev for unge voksne. Denne loven forventes å tre i kraft sommeren 2024.

Les hele saken på NRK.no