Rekordmange søker yrkesfag i Trøndelag

Sveiser på jobb for Overhalla Betongbygg.

Sveiser på jobb for Overhalla Betongbygg.

Søkingen til yrkesfag fortsetter å øke, viser ferske tall fra Trøndelag Fylkeskommune. Samtidig minker søkertallene til noen av de fagene bedriftene i regionen har størst behov for.

1. mars gikk fristen for å søke videregående opplæring for skoleåret 2023/2024 ut. Søkertallene for Trøndelag ble presentert av fylkeskommunen 7. mars.

Yrkesfagene fortsetter å øke

Tallene fra Trøndelag fylkeskommune viser at rekordmange elever søker seg til yrkesfag. Søkningen til yrkesfag har økt fra 54,63 prosent i fjor til 55,85 prosent i årets opptak. Søkere til studieforberedende programmer har gått ned fra 45,37 prosent til 44,15 prosent.

Tall fra NHOs kompetansebarometer 2022 viser at det er stor mangel på fagarbeidere i Trøndelag. 63 prosent av trønderske bedrifter oppgir et behov for å ansette flere personer med fagbrev. 

Fungerende regiondirektør i NHO Trøndelag, Marte Løvik, er svært positiv til økningen i søkertallene til yrkesfagene:

- Bedriftene skriker etter folk med fagbrev. Da er det godt å se at søkertallene til yrkesfagene fortsetter å øke også i år, sier hun.

Økning for yrkesfagene - bygg- og elektrofagene går ned

I søkertallene for skoleåret 2023/2024 er det fagene salg,service og reiseliv, restaurant- og matfag og helse- og oppvekstfag som øker mest. Bedriftene varsler om størst behov for fagbrev innen teknologi- og industrifag, bygg- og anleggsfag, elektrofag, og salg, service og reiseliv.

- Det er utrolig hyggelig å se en økning i søkertallene til restaurant- og matfag og salg, service og reiseliv - bransjer som ble hardt rammet av koronapandemien, sier Løvik.

Hun mener samtidig at fylkeskommunen må ta høyde for hvilke behov næringslivet i regionen har for kompetanse ved dimensjoneringen av utdanningstilbudet i fylket de kommende årene.

- Det er opp til fylkeskommunen å legge til rette for at vi, innen de områdene hvor mangelen på fagkompetanse er størst, får tatt opp flest mulig av de kvalifiserte søkerne. Hele 18 prosent av bedriftene i Trøndelag har latt være å ta inn lærlinger selv om behovet er der, og for mange handler det om at lærlingene rett og slett ikke finnes, påpeker Løvik.