NHO og LO: Ny finansieringsordning skaper usikkerhet for WorldSkills Norway

Publisert

WSN, NHO og LO er alle enige om at den nye finansieringsordningen vil svekke støtten til yrkesfag og WorldSkills Norway. Det kan gå utover aktivitetsnivået, som f.eks. å arrangere Skole-NM for elever i den videregående skolen (bildet over er fra et tidligere Skole-NM)

WSN, NHO og LO er alle enige om at den nye finansieringsordningen vil svekke støtten til yrkesfag og WorldSkills Norway. Det kan gå utover aktivitetsnivået, som f.eks. å arrangere Skole-NM for elever i den videregående skolen (bildet over er fra et tidligere Skole-NM). Foto: WorldSkills Norway

NHO og LO er bekymret for at WorldSkills Norway skal presses inn i den nye finansieringsordningen for frivillige organisasjoner. Vil heller at organisasjonen får øremerkede midler på statsbudsjettet.

I sitt høringssvar til Utdanningsdirektoratet har WorldSKills Norway (WSN) gitt uttrykk for at de ikke støtter de foreslåtte endringene. WSN mener at ordningen vil ha negative konsekvenser for yrkesfag på flere måter:

  • Utvelgelsen av søkere vil bli mer tilfeldig. I dag er WSN garantert en viss andel av statsbudsjettet, uavhengig av organisasjonens søknad. I den nye ordningen vil søkere konkurrere om midler, noe som vil øke risikoen for at viktige tiltak for yrkesfag blir nedprioritert.
  • Målgruppen for ordningen blir for smal. Den nye ordningen er kun åpen for frivillige organisasjoner. WSN er ikke en frivillig organisasjon, og vil derfor falle utenfor ordningen. Dette vil svekke støtten til yrkesfag i grunnskole, videregående opplæring og i arbeidslivet.
  • Framtidens finansiering blir uforutsigbar. Den nye ordningen vil gi Utdanningsdirektoratet større frihet til å fordele midler. Dette vil gjøre det vanskeligere for WSN å planlegge sitt arbeid på lang sikt.

NHO og LO er også bekymret for den nye ordningen. NHO mener at den er for kompleks og uforutsigbar, og at den vil føre til at viktige prosjekter for yrkesfag kan bli nedprioritert. LO forstår endringene i den nye finansieringsordningen slik at de i sum vil utelukke fremtidig søknad fra WorldSkills Norway. 

Her kan du lese høringsinnspillene:
Landsorganisasjonen i Norge (LO)
Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO)

Kan svekke støtten til WorldSkills Norway

NHO og LO er enige om at den nye finansieringsordningen kan svekke den økonomiske støtten til WorldSkills Norway og viktige aktiviteter for å fremme yrkesfag. De mener at ordningen bør endres slik at den sikrer en stabil og forutsigbar finansiering for organisasjonene som jobber for å fremme yrkesfag.

NHO og LO frykter at dersom WorldSkills Norway må inn i den nye finansieringsordning, så kan dette få negative konsekvenser. Organisasjonen kan da bli nødt til å redusere sin aktivitet, og det kan bli vanskeligere for dem å fremme fag- og yrkesopplæringen i Norge.

Les også:
Høringssvar: – WorldSkills Norway er ikke en frivillig organisasjon