Industri 4.0: Fremtidens industri er digital og automatisert

Publisert

industri 4.0

Industri 4.0 er en fellesbetegnelse for den fjerde industrielle revolusjonen, som er preget av en økt bruk av digitalisering og automatisering i industrien. Faget er også blitt et konkurransefag i Yrkes-VM og Yrkes-EM.

Industri 4.0 har endret måten vi produserer varer og tjenester på, og vil fortsette å ha økende innvirkning på industrien i årene som kommer sier Bjørnar Valstad, daglig leder i WorldSkills Norway. Økt kompetanse om Industri 4.0 er nødvendig for økt effektivitet og lønnsomhet.  

Den fjerde industrielle revolusjon

– Når vi snakker om Industri 4.0, er dette et begrep som omfatter hvordan informasjons- og kommunikasjonsteknologien samvirker med automatiseringsystemene for å sikre effektiv automatisering og helhetlig produksjon. Helt fra råvare til ferdig produkt. Dette kalles populært også for den "fjerde industrielle revolusjonen".

WorldSkills Norway jobber for å fremme fremragende yrkesutdanning og kompetanseutvikling i Norge. Organisasjonen arrangerer blant annet WorldSkills konkurranser for unge fagarbeidere. WorldSkills Norway ønsker at Norge skal delta i konkurranser innen blant annet Industri 4.0 slik at lovende talenter får økt kompetanse og ta del i utviklingen i Europa og verden. 

– Utdanning er nøkkelen til å lykkes med industri 4.0. For å henge med bør Norge delta på internasjonale arenaer for å se og lære hva andre nasjoner gjør, sier Valstad.

Industri 4.0 er blitt endel av Yrkes-VM og Yrkes-EM

Industri 4.0 er relativt et nytt fag på WorldSkills-programmet, og det vil være med i både Yrkes-VM 2024 i Lyon, Frankrike og Yrkes-EM i 2025 i Herning, Danmark. 

– Industri 4.0 er en av de viktigste trendene i industrien. Yrkes-VM og Yrkes-EM er to av verdens største yrkeskonkurranser og bør være en viktig arena for Norge å være tilstede for å lære, utvikle kompetanse og inspirere til utvikling, sier Bjørnar Valstad.

– Industri 4.0 ble foretrukket fremfor to tradisjonelle bilfag

Nå i desember har det blitt gjort en avstemmning blant europas nasjoner om hvilke fag som skal være på programmet i Yrkes-EM 2024 i Herning, Danmark. Der sto det mellom tre fag:

  • Industri 4.0
  • Bilskade
  • Billakkerer

– Det er interessant å merke seg at det var faget Industri 4.0 som ble det 38. konkurransefaget, og at to tradisjonelle bilfag dessverre ikke kom inn på listen som det skal konkurreres i under Yrkes-EM 2024, sier daglig leder i WorldSkills Norway, Bjørnar Valstad. 

– Det er veldig synd at de to bilfagene falt ut av programmet i Herning i 2025, da dette er to fag Norge har sterke tradisjoner og hvor vi blant annet tok gull under siste Yrkes-EM. Samtidig er dette en lite varsel om hvordan utviklingen går. Det er Europas nasjoner som velger hvilke fag som skal være på programmet, og Norge har kun en stemme. 

Les hvilke fag som står på programmet i Herning her
– Endringer gir også muligheter

– Når det skjer endringer er det viktig å tilpasse seg. Norge bør være med på utviklingen ta utfordringene og mulighetene som de nye fagene representerer, sier Bjørnar Valstad. Vi håper å få tilbake de to bilfagene på programmet, men vi må også ta del i de nye fagene.

- Industri 4.0 er ett av flere nye spennende og utfordrende fagområder som representerer kompetanse Norge trenger. Deltagelse i konkurranser kan gi norske ungdommer en mulighet til å heve kompetansen og til å vise sine ferdigheter, men da må norsk næringsliv og vi i WorldSkill Norway legge til rette for at de får muligheten, sier Valstad avslutningsvis.