Flertallet søker yrkesfag i 2023

Et flertall har søkt yrkesfag også i 2023.

På landsbasis har over halvparten av søkerne til videregående opplæring høsten 2023 valgt yrkesfag som sitt førsteønske. Blant dem er det flere jenter som nå velger elektro og datateknologi og industrifag. Det viser årets søkertall til videregående opplæring.

Hovedpunkter
  • 51 prosent av søkerne har yrkesfaglig utdanningsprogram som førsteønske.
  • Søkningen til yrkesfag har økt de siste årene i et flertall av fylkene. I Oslo har utviklingen gått i motsatt retning. Her søker kun 25 prosent yrkesfag. 
  • Flere jenter søker de tradisjonelt guttedominerte utdanningsprogrammene.
  • Helse- og oppvekstfag har størst nedgang i antall søkere, både til skole og læreplass. Det er 1 700 færre søkere til vg1 sammenlignet med i 2020.
Litt over halvparten søker yrkesfag

51,2 prosent søker seg til et yrkesfaglig utdanningsprogram på vg1; en nedgang på 0,4 prosentpoeng fra i fjor.

Studieforberedende er mest populært blant jentene; 57 prosent av jentene har et studieforberedende utdanningsprogram som førsteønske på vg1. Blant guttene er yrkesfaglig retning mest populært; over 59 prosent av guttene har et yrkesfaglig utdanningsprogram som førsteønske.

I Møre og Romsdal, Nordland og Troms og Finnmark søker rundt 60 prosent av ungdommene et yrkesfaglig utdanningsprogram på vg1. Kun 25 prosent av ungdommene i Oslo gjør det samme.

Les mer om søkertall til yrkesfag i fylkene for 2023.

Andelen som søker seg til et yrkesfaglig utdanningsløp har økt siden 2020 i et flertall av fylkene. Andelen som søker yrkesfag har økt mest i Troms og Finnmark, med 5 prosentpoeng. I Oslo har utviklingen gått i motsatt retning, og andelen som søker yrkesfag har gått ned med 3 prosentpoeng siden 2020. Det siste året øker andelen mest i Agder, med 4 prosentpoeng.

Les hele saken på Udir.no