Utdanningsforbundet: – Søkertallene tilsier flere ressurser til yrkesfag

Utstyr til yrkesfag.

– Flere elever har valgt yrkesfag, sier kunnskapsministeren. Vi er enige i at dette er godt nytt, både for elever som ønsker en praktisk yrkesrettet opplæring og for arbeidslivet vårt som trenger flere fagarbeidere. Dette tilsier at vi må tilføre flere ressurser til yrkesfagene, sier sentralstyremedlem Thom Jambak i Utdanningsforbundet.

I et innlegg på nettstedet Utdanningsnytt.no gjentar han kravet om et utstyrsløft til yrkesfagene:

– Når regjeringa i Hurdalsplattformen sier at de har ambisjoner om et «kraftfullt løft på yrkesfag», er det viktig å minne dem om at de også må følge opp med økte ressurser til opplæringen som skjer i de videregående skolene.

– Mye av opplæringen i på yrkesfag skjer i skolen. De aller fleste elever som tas opp på et yrkesfaglig utdanningsprogram, går to år i skole før de fortsetter opplæringen med to års læretid i bedrift, gjennom den såkalte hovedmodellen 2+2. Vi erfarer at de videregående skolene har blitt underfinansiert over tid, noe som spesielt har rammet den yrkesfaglige opplæringen som skjer i skolen.

– Utdanningsforbundet har flere ganger tatt til orde for at yrkesfagene trenger et utstyrsløft. Utstyret ved mange skoler er for gammelt og for dårlig til å kunne gi elever på yrkesfag opplæring som svarer til målene i læreplanene - og til å kunne mestre oppgaver og møte forventninger i arbeidslivet, både som lærlinger og fagarbeidere, sier Thom Jambak.

Les hele innlegget på Utdanningsnytt.no