Trangt om plassen på yrkesfag i Kristiansand

Kvadraturen videregående skole.

Kvadraturen videregående skole.

Yrkesfag er blitt stadig mer populært. På Kvadraturen videregående skole i Kristiansand har de flere søkere enn plasser, melder Utdanningsnytt.

– Vi har aldri tidligere sett en så stor søkermasse til skolen vår, sier rektor ved Kvadraturen videregående skole Morten Torkelsen, som har hatt stillingen i åtte år.

– Det betyr at elever kan bli tvunget til å ta studiespesialisering eller gå på skole andre steder i fylket. Selv om målet er at alle skal få førstevalget sitt oppfylt, må noen godta å komme inn på andre- eller tredjevalget sitt.

Torkelsen sier at yrkesfag har blitt mer akseptert og populært på skoler over hele landet, og at sammenslåingen av Aust- og Vest-Agder påvirker den store søkermassen til Kvadraturen videregående. Han viser til at mange ungdommer opplever yrkesfag som et bærekraftig valg, og at det er fullt mulig å ta både to fagbrev og mesterbrev. Det er også utalligevidereutdanningsmuligheter etter fagbrevet på videregående.

Vil satse

– Vi har en generell økning i søkere til yrkesfag, dette er en villet økning. Det har vært en felles innsats fra rådgivere på ungdomsskolen, videregående skole, opplæringskontor og arbeidslivet i regionen, sier Anne Synnøve Sundsteigen, avdelingsleder for inntak og elevtjenester i Agder fylkeskommune.

Hun tror mye av årsaken til at yrkesfag har blitt så populært, er at elevene kommer seg raskere ut i arbeidslivet, og at det heller ikke utelukker videre studier. På vg1 har 54 prosent søkt yrkesfaglige utdanningsprogram, mens 46 prosent har søkt studieforberedende program. Det har vært en jevn økning til yrkesfag de siste årene. I år er økningen på 1,4 prosent.

Les hele saken på Utdanningsnytt.no