Søkertall 2022: Flere elever vil gå yrkesfag

Søkertall til yrkesfag for 2022.

De nye søkertallene til videregående opplæring viser at de yrkesfaglige utdanningsprogrammene er mer populære enn i fjor. I år er det også rekordmange jenter som har søkt seg til utdanningsprogrammene bygg- og anleggsteknikk og teknologi- og industrifag.

– Årets søkertall byr på flere gode nyheter. Flere enn før velger yrkesfag, og flere jenter enn noen gang søker seg til bygg- og anleggsteknikk og teknologi- og industrifag. Det er godt nytt for arbeidslivet vårt som trenger flere dyktige fagarbeidere. Jeg håper at søkertallene også er et uttrykk for at elevene opplever at de kan søke det programmet de vil, uavhengig av kjønn, sier kunnskapsminister Tonje Brenna.

Det er 2300 flere søkere til yrkesfaglige utdanningsprogrammer enn til studieforberedende utdanningsprogrammer på vg1.

1300 færre søkere har valgt studiespesialisering på vg1 som sitt førstevalg, sammenlignet med i fjor. Likevel er studiespesialisering det utdanningsprogrammet med klart flest søkere på alle årstrinn.

Her kan du lese mer om søkertallene.

WorldSkills Norway: – Riktig retning, men ambisjonene må økes

Totalt har 38.408 av totalt 74.496 søkere på landsbasis søkt yrkesfag på Vg1.

– I år har 51,6 prosent søkt yrkesfag, målt mot 50 prosent i 2021, sier daglig leder i WorldSkills Norway Bjørnar Valstad.

– At stadig flere elever ser at det er smart å velge yrkesfag er gledelig. Ting går i riktig retning. Samtidig er vi fortsatt langt unna å dekke behovet for fagarbeidere. Norge kan komme til å trenge opp mot 90.000 fagarbeidere i 2035, og det betyr at vi må øke ambisjonene for hvor mange som velger yrkesfag.

– Det bør være en politisk målsetting å få 55 prosent av elevene til å velge yrkesfag, sier Bjørnar Valstad.