Oversikt over yrkesfaglige studieprogram

Skal du søke på videregående skole til våren, og lurer på hva du skal velge? Her får du en oppdatert oversikt over de ulike programmene du kan velge mellom på yrkesfag.

Det er ti yrkesfaglige utdanningsprogram som gir yrkeskompetanse (fagbrev eller svennebrev). Yrkesopplæringen er mer praktisk enn det du er vant til fra ungdomsskolen. Her kan du lese mer om de ulike yrkesfaglige utdanningsprogrammene:

Helse- og oppvekstfag

Studieprogrammet helse- og oppvekstfag er for deg som bryr deg om og kan ta hensyn til andre mennesker. Du bør ha gode kommunikasjonsevner og evne til samhandling for å kunne jobbe med mennesker i alle livssituasjoner. Du må ha politiattest i flere yrker innenfor helse og oppvekst.

Utdanningsprogrammet fører fram til yrker der egne holdninger, kunnskap om helsefremmende arbeid, livsstilssykdommer, arbeidsmiljø og kulturforskjeller er viktig, og der det stilles krav til helhetlig tenkning og tverrfaglig samarbeid.

Hvis du har lyst til å jobbe på sykehus eller i hjemmebaserte tjenester, i barnehage eller skolefritidsordning, i ambulansetjeneste, på tannlegekontor, legekontor eller apotek, er dette studieprogrammet for deg.

Se oversikt over hvilke fag du kan velge, på Vilbli sine nettsider.

Naturbruk

Studieprogrammet naturbruk er for deg som er interessert i naturen, har praktisk håndlag, kan samarbeide med andre og vise omsorg for mennesker, dyr og miljø. Du bør like å jobbe ute i ulike natur- og klimaforhold.

Dette utdanningsprogrammet fører fram til praktiske yrker innenfor jordbruk, hagebruk, skogbruk, anleggsgartneri, akvakultur, fiske og fangst, reindrift og økologisk landbruk.

Det er også mulig å velge naturbruk på Vg3 som gir generell studiekompetanse istedenfor yrkeskompetanse.

Se oversikt over hvilke fag du kan velge, på Vilbli sine nettsider.

Håndverk, design og produktutvikling

I håndverk, design og produktivtikling bør du ha kreative evner og anlegg, og du bør like å jobbe med hendene. Du bør også være nøyaktig, ha estetisk sans, og du bør kunne jobbe både selvstendig og sammen med andre.

Utdanningsprogrammet har stor faglig bredde med rike tradisjoner – håndverksmessig, materialmessig og kulturhistorisk, og det gir arbeidsmuligheter i en rekke design- og håndverksyrker. Du kan blant annet bli urmaker, møbelsnekker eller kostymesyer.

Les mer om hva du kan jobbe som, og se oversikt over hvilke fag du kan velge, på Vilbli sine nettsider.

Restaurant og matfag

Restaurant- og matfag er for deg som er interessert i mat og matlaging, har godt håndlag, er kreativ og nøyaktig. I flere yrker er du også i direkte kontakt med kunder. Da er det viktig at du er serviceinnstilt og god til å kommunisere.

Utdanningsprogrammet fører fram til yrker innen blant annet hotell- og restaurantnæringen og næringsmiddelindustrien, men også til jobber i bedrifter som produserer kjøtt-, fiske-, drikke-, bake- og matvarer. Kunnskap om egne og andres kulturer og mattradisjoner og om næringsmidler, kosthold og helsefremmende livsstil er viktig.

Se oversikt over hvilke fag du kan velge, på Vilbli sine nettsider.

Bygg- og anleggsteknikk

I bygg- og anleggsteknikk bør du ha praktisk sans, være nøyaktig og ha godt håndlag. Du bør være selvstendig, men også kunne arbeide i team, siden mange bygge- og anleggsprosjekter krever tett samarbeid mellom forskjellige yrkesgrupper.

Utdanningsprogrammet omfatter produksjon, oppføring, ombygging og vedlikehold av bygninger og anlegg med tekniske installasjoner, der det stilles strenge krav til kvalitet og sikkerhet.

Se oversikt over hvilke fag du kan velge, på Vilbli sine nettsider.

Elektro og datateknologi

I elektro og datateknologi må du kunne jobbe nøyaktig, sikkert og systematisk, og du bør være serviceinnstilt. Logisk tenkning og kreativitet er også viktig, både for å kunne løse konkrete oppgaver og for å utvikle nye produkter. Det er ofte krav til at du har godt fargesyn.

Utdanningsprogrammet fører til et mangfold av yrker innen prossess- eller elektrobransjen, data-, fly- eller oljebransjen, og energiverk og jernbanedrift. Det stilles strenge krav til kvalitet, pålitelighet, sikkerhet og dokumentasjon.

Se oversikt over hvilke fag du kan velge, på Vilbli sine nettsider.

Teknologi- og industrifag

I teknologi- og industrifag bør du ha praktisk sans, godt håndlag og være nøyaktig. Du bør både kunne jobbe selvstendig og samarbeide med andre. Det er også en fordel å være interessert i ny teknologi.

Utdanningsprogrammet fører fram til yrker innen teknisk industri, skipsindustri, tekoindustri, bilindustri, kjemisk prosessindustri og i oljebransjen. Helse, miljø og sikkerhet står sentralt i disse yrkene, der det å jobbe etter prosedyrer og tegninger og med registrering og dokumentasjon er viktig.

Se oversikt over hvilke fag du kan velge, på Vilbli sine nettsider.

Salg, service og reiseliv

På salg, service og reiseliv jobber du med mennesker, og du må være høflig, utadvendt og serviceinnstilt. Respekt for ulike kulturer, tradisjoner og etiske normer står også sentralt.

Utdanningsprogrammet fører fram til yrker i et bredt spekter av servicebransjer, fra salg og butikk til turisme, hoteller og reiseliv.

Se oversikt over hvilke fag du kan velge, på Vilbli sine nettsider.

Frisør, blomster, interiør og eksponeringsdesign

På frisør, blomster, interiør og eksponeringsdesign jobber du med design og visuelle uttrykk, kommunikasjon og kundebehandling. Du bør være interessert i stil og design, være nøyaktig og utholdende, og like å jobbe med hendene.

Utdanningsprogrammet fører fram til yrker som blomsterdekoratør, frisør og interiørkonsulent.

Se oversikt over hvilke fag du kan velge, på Vilbli sine nettsider.

Informasjonsteknologi og medieproduksjon

På informasjonsteknologi og medieproduksjon jobber du med ideutvikling og kreativ problemløsning. Områder som brukerstøtte, programmering og IT-sikkerhet står sentralt, og bør være noe du er interessert i.

Utdanningsprogrammet fører fram til yrker som IT-utvikler og driftstekniker, mediedesigner og medieprodusent.

Se oversikt over hvilke fag du kan velge, på Vilbli sine nettsider.

 

Muligheter innenfor yrkesfag

Visste du at det finnes nærmere 200 ulike yrkesfag og velge mellom? Flere av yrkene har lange tradisjoner og du finner stor yrkesstolthet blant utøverne. Uansett hvilket av yrkene du velger, vil arbeidet gi deg rike muligheter til å være kreativ, skape noe og gi deg interessante oppgaver.