Nær halvparten fullfører ikke yrkesfag på normert tid

Publisert

82,2 prosent av elevene som startet på ett av de studieforberedende utdanningsprogrammene og 51,0 prosent av elevene som startet på ett av de yrkesfaglige utdanningsprogrammene fullførte på normert tid, ifølge nye tall fra SSB.

Det vil si at nær halvparten av elevene på yrkesfag ikke fullfører yrkesfag på normert tid.

SSB peker på at en av årsakene til at færre fullfører på yrkesfag skyldes at ikke alle som søker om læreplass ender med å få plass. Kunnskapsminister Tonje Brenna peker på det samme.

– Vi kan ikke være fornøyd med at bare 70 prosent av elevene på yrkesfag fullfører. Å fullføre videregående opplæring er inngangsbilletten til arbeidslivet eller videre utdanning. De siste årene har rundt 6500 søkere stått uten læreplassen de trenger, og dette er en av de viktigste årsakene til at mange ikke fullfører. Derfor tar regjeringen nå flere nye grep for å sørge for at flere fullfører, sier Brenna i en pressemelding.

Regjeringen har i år bevilget til sammen 370 millioner kroner til fylkeskommunene for å forbedre oppfølgingen av yrkesfagelevene og styrke arbeidet for flere læreplasser.

I pressemeldingen fra departementet heter det også at regjeringen vil fortsette samarbeidet med partene i arbeidslivet gjennom «Samfunnskontrakt for flere læreplasser». Samarbeidet forplikter aktørene til å arbeide systematisk og målrettet med å rekruttere flere lærebedrifter og til å styrke det lokale arbeidet for læreplasser.

Les hele saken hos Utdanningsnytt.no

WorldSkills Norway: – Vesentlig å sikre nok læreplasser

– Det er vesentlig å sikre nok læreplasser for å sikre at elevene på yrkesfag får gjennomført sin utdanning på normert tid, sier daglig leder i WorldSkills Norway Bjørnar Valstad.

– Vi vet at Norge vil mangle opp mot 90.000 fagarbeidere frem mot 2035. Det betyr at flere må velge yrkesfag som utdanningsvei, og det i sin tur betyr at vi må ha et høyt fokus på å rekruttere flere lærebedrifter og læreplasser.