Industrien og byggebransjen med ny rekord i antall lærlinger

Flere unge fikk læreplass og rekordmange tok svennebrevet sitt i fjor. Samtidig har opplæringskontorene aldri hatt så mange rettighetslærlinger og voksenlærlinger, sier Byggmesterforbundet.

Kunnskapsdepartementets oversikt over godkjente lærekontrakter i fjor viser at det er den høyeste andelen som er registret siden målingene startet i 2011. På statistikken ligger bygg- og anleggsteknikk på topp, etterfulgt av Teknologi- og industrifag. Det er tall som det jubles for i Byggmesterforbundet og opplæringskontorer.

Forbundet viser til at antall løpende lærekontrakter i tømrerfaget hos kontorene som er tilsluttet Byggmesterforbundet ved årsskiftet var 2 965 stk. Det utgjør 66,67 % av det totale antallet lærekontrakter i tømrerfaget i landet.

Den gledelige utviklingen i de fire «lærlingkategoriene» har vært som følger:

  • Antall løpende lærekontrakter med rettighetslæringer har hatt en økning fra 1716 til 1925 (+ 12,2 %).
  • Antall løpende lærekontrakter med voksenlærlinger har hatt en økning fra 934 til 1040 (+ 11,3 %).
  • Antall kontrakter inngått 2021 med rettighetslærlinger har fra 2020 hatt en økning fra 849 til 1012 (+ 19,2 %).
  • Antall kontrakter inngått 2021 med voksenlærlinger har fra 2020 hatt en økning fra 383 til 482 (+ 25,8 %).
Les hele saken hos byggmesteren.as 

 

– Et systematisk arbeid som bærer frukter

– Vi registrerer er en økende interesse for yrkesfag og det er gledelig, sier daglig leder Bjørnar Valstad i WorldSkills Norway.  

– Det har vært arbeidet systematisk med rekruttering til yrkesfag, og vi velger å tro at det er godt arbeid av mange som begynner å bære frukter.  Stadig flere ungdommer ser at fagene byr på en attraktive karrierevei som gir betalt utdanning og sikre gode jobber. Behovet for flere fagutdannede er enormt, og det er gledelig at pilene ser ut til å peke oppover, men fortsatt er det en vei å gå før vi er i mål. Fremskrivning av arbeidsstyrken frem mot 2035 viser at langt flere må velge yrkesfag skal vi unngå en skrikende mangel på fagarbeidere i årene som kommer.