Færre utenfor med yrkesfag enn med studieforberedende

Publisert

Yrkesfag

Færre personer står utenfor arbeid, utdanning og arbeidsmarkedstiltak blant de med yrkesfaglig videregående utdanning, sammenlignet med de som har studieforberedende som høyeste fullførte utdanning.

508 000 personer i alderen 20–61 år var utenfor arbeid, utdanning og arbeidsmarkedstiltak i 4. kvartal 2020 – noe som tilsvarer 16,9 prosent av alle i denne aldersgruppen.

Innenfor videregående opplæring er det i hovedsak to utdanningsmuligheter: studieforberedende og yrkesfaglige utdanningsprogram. Blant personer med studieforberedende videregående utdanning som høyeste fullførte utdanning var 15,3 prosent utenfor i 2020. Til sammenligning gjaldt det samme for 13,0 prosent av de med en yrkesfaglig utdanning.

Høyere andel sysselsatte med yrkesfaglig videregående i alle aldersgrupper

Sysselsatte inngår i gruppen som er i arbeid, under utdanning eller på arbeidsmarkedstiltak. Naturlig nok er andelen sysselsatte da også høyere blant de med yrkesfag sammenlignet med studieforberedende videregående skolenivå som høyeste fullførte utdanning. Dette gjelder på tvers av alle aldersgrupper – også for de yngste i aldersgruppen 20–24 år. Det er her forskjellen mellom utdanningsgruppene er størst.
 

Differansen mellom andelen sysselsatte for personer med yrkesfaglig og studieforberedende videregående utdanning som høyeste fullførte utdanning var 25,3 prosentpoeng blant de yngste i alderen 20–24 år, og 4,5 prosentpoeng blant de eldre i alderen 50–61 år.

En del av forskjellen skyldes at det blant yngre personer er langt flere med yrkesfaglig videregående utdanning som ikke lenger er i formell utdanning. I tråd med dette ser vi at for de eldre aldersgruppene, 40–61 år, er forskjellene mellom de to gruppene betydelig mindre.

Kilde: SSB